Пазарът на телевизионни услуги у нас има нов лидер -

...
Пазарът на телевизионни услуги у нас има нов лидер -
Коментари Харесай

Виваком“ вече е лидер на телевизионния пазар у нас

Пазарът на телевизионни услуги у нас има нов водач - Vivacom. Това излиза наяве от проектодоклада на Комисията за контролиране на известията за 2022 година, който мина през Комисия за защита на конкуренцията.

Сериозни разбърквания има и при технологиите, по които милиони български семейства получават телевизия и интернет.

КРС регистрират, че през миналата година е имало преразпределяне на пазарните дялове сред трите най-големи предприятия, предоставящи платена телевизия:
Делът на " Булсатком " продължава да понижава с близо 5% по клиенти и доходи и доближава 26,7% от клиентите и 29,3% от приходите;Vivacom е с растеж от към 3% и по двата индикатора, като изпреварва досегашния водач по клиенти с 32,9%, само че продължава да изостава по доходи (27,6%);A1 остава на трето място по клиенти (26,4%), само че има по-висок дял от приходите (29,8%).
Това е пазар за близо 474 млн. лв. с 2,03 млн. клиенти (спад с 2,1% за година).

Ранен водач в региона на платената цифрова телевизия у нас, " Булсатком " се оказа в комплицирано финансово състояние преди няколко години след ангажирането с амбициозни, само че не разгърнали капацитета си планове като тези за личен спътник и мобилен оператор.

Под натиска на кредиторите управлението на телевизионния и интернет снабдител беше заменено,

а собствеността на компанията в последна сметка отиде във Viva Corporate на някогашния член на надзора на Vivacom Спас Русев.

Собственикът на Vivacom - Slovenia Broadband, която е част от United Group, разгласи желанието си да закупи мобилните кули и оптичната мрежа на огромния ефирен и интернет снабдител, като от Yettel желаеха Комисия за защита на конкуренцията да стопира тази договорка и да я сплоти с производството си за смяната в контрола върху " Булсатком ". Това докара до остра реакция от страна на United Group, само че в последна сметка Комисия за защита на конкуренцията конституира Slovenia Broadband като страна по производството с претекста, че United Group посредством заем е осигурила на Viva Corporate част от финансирането за договорката.

На фона на всичко това " Булсатком " се сблъскаха и с тежки механически проблеми, които в допълнение удариха по потребителската им база.

От отчета на КРС излиза наяве, че IPTV като технология за разпространяване на телевизия единствена бележи растеж - и то с цели 15%. Така делът ѝ към този момент е 38,8% и измества сателитните платформи, които са с 37,6%.

Кабелната телевизия продължава наклонността си на отдръпване от пазара и към този момент е с 23,6%.

IPTV е все по-предпочитан вид за операторите, тъй като разрешава да се оферират комбинирани услуги с интернет съгласуваност и съчетава интерактивни детайли (каквито по спътник не са възможни) с по-стандартна и адаптируема към новите технологии инфраструктура (за разлика от кабела).

Затова и " Булсатком " (традиционно свързани със сателитната телевизия) и A1 (които с придобиването на Blizoo наследиха огромна кабелна мрежа) към този момент залагат доста на IPTV решения.

През 2022 година две трети (64,5%) от клиентите с закрепен достъп до интернет употребяват оптика, като доминират решенията " оптика до дома " (FTTH) пред " оптика до постройката " (FTTB).

За първа година закрепеният достъп до интернет през мобилни мрежи (като 5G FWA решенията) влиза в челната тройка с 13,8%. Това е за сметка на интернет свързаността по кабел вид DOCSIS.

Колкото и изненадващо да е, през 2022 година към момента е имало и цели 8,7% от клиентите, които не престават да употребяват предлагания само от Vivacom xDSL достъп - остаряла технология, която е в пъти по-бавна от останалите решения.

A1 е водач по брой клиенти на мобилни услуги с 36,7%, следвана от Yettel с 32,1%.

Двете компании си разменят местата по доходи - надлежно 34,2% и 38%. Vivacom остават на трето място и по двата индикатора, само че, за разлика от другите два телекома, регистрира растеж.

От КРС обръщат внимание на огромния брой пренесени номера - 240 397 за 2022 година Това е близо двойно повече спрямо 2020 година (135 852.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР