Пазарът на логистични и складови площи поддържа стабилна активност през

...
Пазарът на логистични и складови площи поддържа стабилна активност през
Коментари Харесай

Търсенето на логистични площи е фокусирано върху по-малки обекти в града

Пазарът на логистични и складови площи поддържа постоянна интензивност през последните три месеца. Търсенето е съсредоточено в приблизително огромни градски логистични планове, където сега има по-малко свободни площи, до момента в който по-големите извънградски обекти, в които има повече свободни площи, се усвояват по-бавно. В резултат на това, както и нарасналото предложение на нови парцели, специалистите чакат делът на незаетите площи да пораства през идващите тримесечия. Това демонстрира отчетът на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

" Компаниите за логистика, дистрибуция и куриерски услуги, които са измежду главните мотори в бранша, са мощно обвързани с доставки към крайни клиенти. Това постанова и съкращаване на дистанцията и консолидация, за оптимизация на разноски и запаси. През идващите месеци ще следим дали ползата към по-малките планове ще се задържи и по какъв начин огромните обекти в по-отдалечените региони ще отговорят на смяната на пазара ", разяснява Жоро Ангелов, управител " Индустриални площи и развиване на имоти " в Cushman & Wakefield Forton.

Нивата на свободните площи през третото тримесечие леко нарастват до 4.3%. От началото на годината стойностите трайно се движат нагоре, само че към момента са на здравословни равнища за пазара.

Индустриалният пазарпродължава да е във фокуса на вложителите в Европа в подтекста на Covid рецесията. За първото полугодие на 2021 година транзакциите с индустриални парцели на остарелия континент са 26.5 милиарда евро, отчитайки 73% растеж по отношение на междинните равнища за интервала 2015-2019.

У нас секторът поддържа постоянна интензивност. Статистиката на Cushman & Wakefield Forton демонстрира, че в интервала януари-септември 2021 са приключени обекти с обща повърхност 174 167 кв.м , а чистото асимилиране е със сходни стойности - 165 997 кв.м. Данните съществено изпреварват равнищата през 2020 година и се приближават до тези през 2019, когато бе регистрирана рекордна интензивност на индустриалния пазар.

" Търговските вериги, дистрибутори и куриерските компании не престават да са най-активните на пазара като наематели или вложители в лични обекти. Към края на 2021 плановете в стадий на строителство в София надвишават 440 000 кв.м, съвсем поравно разпределени сред спекулативни планове и такива за лично прилагане ", добавя Жоро Ангелов.

През последното тримесечие предлагането в столицата набъбна с 81 880 кв.м, достигайки общ размер съвсем 1 573 000 кв.м.

Cushman&Wakefield Forton е съветник по избора на локация и реализатор на плана за строителство по поръчка и отдаване чартърен най-големия логистичен център в София. Новият логистичен център на компания " Орбико България ", която е един от най-големите дистрибутори и снабдител на логистични услуги на пазара, разполага с 31 200 кв.м складови площи и 4000 кв.м офиси.

Спекулативната част на пазара също пораства с завършването на два градски логистични плана - Botevgradsko Logistics Park (29 000кв.м) и Logistics Park RGS-Фаза 3 (7000 кв.м).

Наемите на първокласни площи леко се покачват през последното тримесечие. За приблизително огромни планове те доближават 4.3 - 4.5 евро/кв.м, до момента в който складови бази с повърхност над 10 000 кв.м се отдават за към 3.8 - 4 евро/кв.м. Доходността от първокласни индустриални парцели в София остава на постоянни равнища към 8% на годишна база.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР