Пазарът на електронни системи за пътни такси ще достигне 14,7

...
Пазарът на електронни системи за пътни такси ще достигне 14,7
Коментари Харесай

Спешна нужда форсира електронните тол-системи

Пазарът на електронни системи за пътни такси ще доближи 14,7 милиарда $ до 2029 година

RFID ще продължи да е преобладаващата технология за таксуване на колите по тол-пунктовете най-малко още 5 години (снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на електронни системи за събиране на пътни такси беше оценен на 10,1 милиарда щатски $ за 2024 година и се чака да доближи 14,7 милиарда $ до 2029 година Това не е огромен растеж на годишна база – към 7,9% за прогнозния интервал, само че смисъла на този жанр системи ще нараства поради потребността от понижаване на тапите и справяне с пътните произшествия, при които умират хора.

Нарастването на търсенето на електронни системи за събиране на пътни такси се дължи на незабавната нужда от понижаване на тапите, акцентират анализаторите от Markets and Markets, чиято е прогнозата. Ключови за постигането на задачата ще са мощната държавна поддръжка посредством финансиране и вложения за внедряването на усъвършенствани решения за таксуване и огромното улеснение заради автоматизираните благоприятни условия за заплащане.

По автомагистралите най-много

Свикнали сме да асоциираме понятието „ тол-система “ с пропусквателните пунктове за заплащане по автомагистралите. Този сегмент от пазара ще продължи да има основна роля – на него ще се поставят близо 91% от пазара на електронни системи за събиране на пътни такси до 2029 година Магистралите са главно средство за бързо и дейно напредване от едно място до друго.

Превозните средства се движат с висока скорост по автомагистралите, а високоскоростният трафик също може да основава избрани провокации. Следователно сигурността е от решаващо значение по пътищата, проектирани и конструирани за високоскоростно пътешестване. Колкото повече информация в действително време получават водачите за настоящата пътна конюнктура, толкоз по-безопасни са пътищата, до момента в който хората карат.

Ръст при бек-офис системите и услугите

За да съществуват пропусквателните тол-пунктове по автомагистралите, зад тях се крие забележителна инфраструктура, която събира и обработва данните. Именно бек-офис системите и обвързваните с тях услуги ще бележат максимален растеж през идните пет години.

Бек-офис услугите за интеграция и правоприлагане включват обслужването на тол-пунктовете. Те събират транзакционни данни от всички типове ленти, обобщават данни, генерират доклади и изтеглят файлове, предоставящи детайлности по отношение на таксите, графици за таксуване и описи със статус по отношение на записаните транспондери. Бек-офис интервенциите включват ръководство на заплащания, направени посредством общи способи на заплащане, баркод системи, онлайн режими, цифрови способи на заплащане, RFID и други

RFID остава преобладаваща технология

RFID сегментът съставлява най-големият пазарен дял от близо 64% в интервала до 2029 година, съгласно анализаторите. RFID технологията употребява радиочестотни електромагнитни полета за идентифициране на обектите, които носят RFID етикети. Технологията се употребява за електронна идентификация, следене и запазване на информация посредством етикетиране.

Двупосочните радиопредаватели/приемници изпращат сигнал до етикета и четат неговия отговор. По този метод RFID четците „ сканират “ транспортните средства и изпращат информацията до базата данни за предпазване. RFID е одобрената технология за електронно събиране на пътни такси заради ниските си оперативни разноски и тя ще продължи да господства, плануват Markets and Markets.

Регионални трендове

Азиатско-тихоокеанският район държи най-големия дял (~32%) в промишлеността за електронно събиране на пътни такси през 2029 година Азиатско-тихоокеанският район е един от най-важните пазари с висок капацитет за внедряване на електронни системи за събиране на пътни такси.
В множеството страни в Азиатско-тихоокеанския район внедряванията са на ранен стадий на приемане на решения за електронно събиране на пътни такси. Бързата урбанизация и индустриализация и мощната държавна поддръжка за развиването на инфраструктурата подклаждат развиването на плановете за електронни системи за събиране на пътни такси.

Нарастването на градското население значи повече тапи, което от своя страна усилва броя на произшествията – нерядко завършващи с човешка гибел – и утежнява околната среда. Тъй като и двете трендове са мощно нежелани, стремежът на локалните управляващи да ги ограничи ще докара до поощряване на внедряванията на електронни тол-системи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР