Павел Вълнев е 41-годишен българин, който повече от 20 години

...
Павел Вълнев е 41-годишен българин, който повече от 20 години
Коментари Харесай

Павел Вълнев, зам.-педседател на ПП Републиканци за България: Безлихвени кредити с 30-годишен срок на погасяване ще спасят туризма!

 Павел Вълнев е 41-годишен българин, който повече от 20 години живее и работи в Съединени американски щати. Притежава и развива сериозна бизнес империя оттатък Океана. Семеен е. Има две деца. Не крие, че е работохолик. Обича да си слага високи цели и да ги сбъдва. Най-големият покровител е на всичко българско в Съединени американски щати. Подпомага църкви, учебни заведения, креативен и спортни обединения и конгреси. България в никакъв случай не излиза от сърцето му. Мечтае и работи за страна с правила, почтени и виновни политици, постоянни условия за бизнес и сполучливи жители. Учредител и зам.-председател е на Политическа партия “Републиканци за България " и е безапелационен, че това е единствената дясна партия на парламентарните избори на 4 април.

- Г-н Вълнев, пред публицисти и жители на Варна казахте, че главният бизнес в района  - туризмът, е заплашен от всеобщи банкрути, поради несъответстващите реакции на властта към туристическия отрасъл от началото на пандемията от COVID-19. Има ли метод този сюжет  да бъде избегнат, в случай, че краят на рецесията не се знае по кое време ще бъде?

- Ще Ви кажа какво се случи а Съединени американски щати. Там имаше компании, които преди рецесията бяха пред банкрут и аз следях развиването на някои от тях, тъй като имах интерес да ги купя - бяха в транспортния бранш, където аз работя съществено. Дойде рецесията към ковид пандемията и държавните ограничения, които бяха приложени, не просто подкрепиха, а в действителност избавиха и стабилизираха същите тези компании, които преди този момент бяха пред банкрут.

- Искате да кажете, че съответна държавна помощ би могла да избави потъващи поради корона рецесията туристически компании и в България? Каква би трябвало да е тя?

- Осигуряването на безлихвени заеми с 30-годишен период на погасяване и опрощаване на част от тях от страната, по отношение на оборота, би дал извънредно положителен резултат. Смятам, че това е методът да спасим летния туристически сезон и да стабилизираме положението на ресторантьори, хотелиери, туроператори и прочие наранени по веригата. Защото у нас виждате по какъв начин е - ту ги пускат, ту ги стопират да работят. Тези хора зареждат артикули и артикули, които се постанова да изхвърлят. Наемат хора на работа и ги разпускат...У нас, знаете, по-голяма част от заетите в този отрасъл, са хора от други обитаеми места. При затваряне те си отиват, при отваряне би трябвало да им се наемат квартири, те да се връщат...Разбирате, че това не е обикновено, а и работи демотивиращо. Заради несигурността тези хора вземат решение да сменят попрището, това ще докара в един миг до непреодолима кадрова рецесия в туризма и ресторантьорството.

- В програмата на “Републиканци за България ", чийто главен идеолог и зам.-председател сте, залагате стабилен пакет стопански ограничения, измежду които се отличава увереност фамилните ферми да получат държавна защита, а по-широк набор от дребните компании да влязат в режим на патентно облагане.

- В момента дупката в бюджета е 5 милиарда лв.. Моята прогноза е, че до края на годината ще бъде над 10 млн. Ясно е, че в бизнеса е спасението на стопанската система. Спадът на брутния вътрешен артикул е спад и в приходната част на бюджета. И до какво ще докара това - до повдигане на налозите ли? Ние от “Републиканци за България " сме изрично срещу пипането на налозите. Плоският налог би трябвало да остане. Трябва да се разшири обсегът на патентния налог - за фамилните компании. Бизнесът би трябвало да има условия да работи обикновено, с цел да има приходи в бюджета и финансиране на останалите браншове.

- За компании с какви обороти планирате прекосяване от корпоративен на патентен налог?

- Това е въпрос на съответни сметки, само че правилото за нас е явен: Не може едно кафене в центъра на огромен град и в малко обитаемо място или село да заплащат налози по едни и същи ставки. Смятам, че това е методът действително, а освен на приказки, да се предизвиква родното, качествено произвеждане - от градинския домат, до занаятчийския артикул. Ние имаме увереност и ограничения в поддръжка на бизнеса и против институциите, които малтретират бизнеса в България. Тук, за жалост, съществува терминът “опраскване ". Фирми от огромния и дребния бизнес са натискани и мачкани от държавни институции, което е неприемливо в една демократична страна.

- Край Варна е планувана най-голямата индустриална зона в България. Като човек от действителния бизнес по какъв начин бихте коментирали капацитета, който тя може да задейства в района?

- Не са доста местата по света, които оферират сходна инфраструктура - съществуване на пристанище и летище в непосредствена непосредственост. Подобна зона има капацитета да промени значително бизнес средата в региона и да сътвори и конкуренция сред работодателите, което ще  се отрази позитивно и върху равнищата на заплатите.

-   От известно време доста постоянно ни демонстрират млади, съумели зад граница наши сънародници по какъв начин се връщат - да свои компании в България - и настояват, че тук е парадайс за правене на бизнес. Вие имате бизнес освен в Съединени американски щати, само че и в Югоизточна Европа. Какво би Ви довело да работите в родната България?

- Ниските налози, наличната инфраструктура и съществуващите работни заплати абсолютно са добра среда. Но за мен - без съответни страна и институции, това не е задоволително. Не забравяйте, че аз направих бизнес тук - качествена, съвременна телевизия (Б.а. BIT), с високопрофесионален екип, стратегия без аналог, предавана от два континента. Но се сблъсках с парадокса да имаш първокласен артикул и да не можеш да го продаваш с облага. Няма икономическа логичност.Това ме принуди да продам малкия екран и ме стимулира да работя за това бизнесът да не може да бъде мачкан от външни фактори. Смятам, че, в случай че страната и институциите станат съответни, страната ни би била в действителност притегателно място за вложения и бизнес. Моята персонална задача в “Републиканци за България " е да оказвам помощ на бизнеса. За да може той да е спокоен и да работи добре. Аз желая и работя за повече ред и правила, за електронно ръководство, за редуциране на непотребните разноски, което ще разреши повдигане на работните заплати и на общия стандарт на живот в страната ни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР