Павел Цветков: Бяхме си поставили амбициозната цел за 20% ръст

...
Павел Цветков: Бяхме си поставили амбициозната цел за 20% ръст
Коментари Харесай

Павел Цветков: От 13 март оборотите за KWIAT са нулеви

Павел Цветков: Бяхме си сложили амбициозната цел за 20% растеж на приходите през 2020 година

© Цветелина Белутова Черният лебед с COVID-19 нахлу в целия свят и удари и колоси, и млади бизнесмени. Потърсихме сполучливи и растящи компании, които сме описвали през годините, с цел да премерим размера на смяната, компликациите и решенията. За идващите изявленията подбрахме компании с друг профил и артикул. Всички се сблъскват с неустановеност, а множеството са с изчезнали доходи. Очаквано и тук най-устойчиви са храните.
KWIAT ( " Квят " ) на полски значи цвете. KWIAT е единствената марка за слънчеви очила и диоптрични рамки, измислени и проектирани в България. Зад марката стоят Павел Цветков и фамилията му, а името идва от полския превод на семейството Цветкови и връзката на фамилията с Полша. Допреди седмици KWIAT се продаваха в доста оптики в България, както и в над 25 други страни. Фирмените доходи за 2018 година надвишават 2.5 млн. лева, а за 2019 порастват с към 5%.

Как се отразява на работата на компанията изключителното състояние вследствие на пандемията от ковид?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - Януари, февруари и март - до 13-и, бяха доста положителни за компанията. Имахме съвсем 30% растеж на продажбите в съпоставяне със същия интервал на предходната година. В началото на годината бяхме на ревю в Мюнхен, където намерихме нови клиенти. От 13 март обаче оборотите ни са нулеви, заплащанията към нас са нулеви. Предоставяме очилата против отсрочено заплащане от месец и половина. Вече получихме мейли от всички наши клиенти оптики, че са затворени и не могат да заплащат.

Колко са заетите в компанията, има ли освободени чиновници?

- Най-големият ни проблем в този момент е по какъв начин да си запазим чиновниците. Заетите във компанията са 22-ма. До края на март имаме сили да плащаме заплати и осигуровки, макар че се нуждаем от 20 хиляди лева на седмица, с цел да издържим. Вероятно обаче ще се наложи да освободим хора, тъй като нямаме никакви запаси. Правителството в Полша да вземем за пример поема осигуровките на чиновниците в дребните и междинните предприятия за три месеца напред. А аз ще би трябвало да пратя на трудовата борса трима или четирима от екипа, а в случай че обстановката продължи - след месец още най-малко петима. Ако страната поеме осигуровките в моята дребна компания, аз няма да освободя никого. Нали, в случай че освободените отидат на борсата, страната отново ще би трябвало да поеме разноските им за безработица, за какво не поеме осигуровките в този момент. Опасявам се, че когато рецесията свърши, освободените чиновници няма да се върнат в остарялата си компания, защото ще бъдат огорчени от решението на работодателя. Те ще си потърсят нова работа, а компаниите ще би трябвало да търсят и образоват нови чиновници. И по този начин кръгът се затваря.

Вашата компания има ли банкови заеми?

- Имаме револвиращ заем. Използваме го, с цел да закупим стока, и го връщаме, когато я продадем. Изтеглили сме 300 хиляди лв. заем, тъй като в този момент е началото на сезона за нас. Складът ни е цялостен със стока, а продажби няма. В същото време текат лихви, а банките не желаят да създадат никакъв поклон към нас.

Фотограф: Цветелина Белутова KWIAT се сглобяват във заводи в Хонконг (където се сглобяват и очилата с марки от най-голям клас), материалите са италиански, а пантите - немски. Имате ли проблеми с доставките от тези страни?

- Всички материали, които бяхме поръчали, както и очилата, които трябваше да бъдат съединени, пристигнаха в точния момент. Поръчките бяха изпълнени преди китайската Нова година през януари. До края на януари към този момент имахме всичко в склада, само че не сме платили на доставчиците. Имахме отсрочено заплащане и сме ги помолили от 13 март да замразят периодите за разплащане. Срещнахме огромно схващане, изключително от сътрудниците ни в Азия, които даже ни изпратиха за тяхна сметка кашон с маски и защитни очила. За фабрика с милиони долари оборот това е доста дребна поръчка, само че в тази ситуация не става въпрос за пари, а за доблестен жест.

Продавате в над 25 страни, над 40% от фирмените доходи идват от експорта на KWIAT . Как се развиват продажбите ви зад граница в условия на ковид?

- През първите две седмици на март продажбите зад граница фрапантно понижиха, а от 13 март са нулеви. В Полша, в Чехия, в Западна Европа всичко е затворено, всеки си стои у дома и може вероятно да намерения за покупка на очила единствено в случай че ги е счупил, а би трябвало да работи на компютър. Но даже и в този случай ще намерения първо за тиксо и лепило, с цел да ги поправи и да ги употребява, до момента в който мине рецесията.

Какви цели си бяхте сложили за 2020 година във връзка с оборота?

- Бяхме си сложили амбициозната цел за 20% растеж на приходите през 2020 година Новата сбирка нормално идва през есента на миналата година и незабавно се предлага за продажба. Миналата година обаче взехме решение по-често да обновяваме моделите си и да пуснем в продажба единствено половината от най-новата сбирка. Останалата започнахме да я предлагаме при започване на тази година. По тази причина 2019 не беше доста по-силна по отношение на 2018, само че пък 2020 трябваше да е доста добра. При нулеви обороти тази цел е неизпълнима. В момента нямаме никакви запаси, защото складът ни е цялостен с непродадени очила. Ако тази обстановка беше през август, когато сме създали мощните си продажби на слънчеви очила, щяхме да имаме запаси за най-малко половин година напред.

Какви са прогнозите ви за развиване на бизнеса?

- Най-важното е по какъв начин ще се съвземе стопанската система след привършване на епидемията. Мнозина ще са без работа, покупателната дарба ще падне, 90% от хората имат заеми, а банките няма да оказват помощ. Наясно съм, че очилата не са стока от първа нужда, само че нямам доверие крайният клиент да пазари каквото и да било по същия метод, както преди епидемията. Очаквам, че приходите ни ще бъдат на половина - към този момент сме претърпели рецесията от 2008 година, знам каква беше, а тази се обрисува да е по-голяма. Догодина компанията навършва 30 години. Само нека не се постанова да вършим тържеството онлайн.

Интервюто взе Мара Георгиева

Предприемачи в корона света: Основателите на бутиковия бранд за дамски облекла Bogdar Теодора и Павел Лозанови:

Проблемът е за бъдещите поръчки, които може да бъдат отказани Производителите на меса по технологията за вакуумно готвене sous-vide ( " су тип " ) с марката 11 Meats Михаил Николов и Йонко Дяков, 11 Meats:

Производството ни спадна с към 70% поради затворените хотели и заведения за хранене Съоснователят на платформата за компенсации от самолетни компании ClaimCompass Александър Сумин:

Свиваме разноски, мислим нов артикул Съоснователят на " Колелиния ", производител на велосипедите Halfbike, Мартин Ангелов:

Не чакаме огромни промени Съоснователят на платформата за ръководство на споделени пространства OfficeRnD Мирослав Мирославов:

От агресия минаваме в режим опазване на бизнеса
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР