Пътуващото читалище Бащино огнище издаде детски сборник за българското участие

...
Пътуващото читалище Бащино огнище издаде детски сборник за българското участие
Коментари Харесай

Детски сборник за българското участие в Руско-турската освободителна война

Пътуващото читалище " Бащино огнище " издаде детски алманах за българското присъединяване в Руско-турската освободителна война.

В изявление за предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт " Ивайло Шопски, основател на читалището и началник на неповторимия по рода си детски родолюбив лагер на Боровец, описа за детския алманах:

Това е една общодостъпна информация, както и множеството книжки, които издаваме. Рядко хората отиват до библиотеките, до архивите, макар че там точно може да се откри информация от извора. Тук описваме за това, че българите не са стояли с кръстени ръце, до момента в който биваме освобождавани, а са взели едно ефективно присъединяване. Проследяваме главно пътя на нашето опълчение, сформирането му, целия военен път с по-сериозните борби, персони, както и има акцент върху нашето присъединяване във войната с множеството хайдушки знайни и незнайни чети, които са объркали много проектите на турското командване, действайки в гръб.

Основният ми източник, с изключение на архивите, са неща, които ни подаряват хората, добави още Шопски:

Срещаме извънредно забавни хора, които са ни дарили невероятна литература, издавана пред повече от 100 години. Достатъчно е човек да се зарови и да заключи тази информация. Това са в действителност редки екземпляри. Някои от тях имаха потребност от възобновяване, тъй като бяха в неприятно положение. Повечето от книгите сега са събрани в една библиотека, която направихме в един училищен лагер, който нашето пътуващо читалище провежда взаимно с Министерство на образованието.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР