Пътуващи финансови мулета използват фалшиви български паспорти за пране на

...
Пътуващи финансови мулета използват фалшиви български паспорти за пране на
Коментари Харесай

Пътуващи финансови мулета използват фалшиви български паспорти за пране на пари в интернет

Пътуващи финансови мулета употребяват подправени български паспорти за пране на пари от интернет измами. Преди дни ви разказахме по какъв начин норвежки предприемач беше излъган с банков превод за близо 8 милиона лв. към куха компания, записана в България. Оказва се, сходни измами не са казус. От ГДБОП сполучливо са блокирали над два милиона евро, преведени от компания от Нидерландия още веднъж към сметка в България. В сходен капан всяка седмица попадат най-малко по две-три български компании.

Макар и надалеч от България северноафрикански незаконни групи съумяват да източат сметките и на родни предприемачи. Разследвания на ГДБОП демонстрират, че измамниците проследят кореспонденцията сред компаниите и техните контрагенти в чужбина - когато пристигна миг за заплащане те изпращат подправен имейл с нов IBAN - за задачата разчитат на два сюжета.

" Предвид обстановката с ковид или поради това, че се ревизира банковата сметка, регулярната, се изисква от българската компания да изпрати на сякаш дъщерна компания в друга страна. По този метод българския бизнес се ощетява с десетки хиляди лв. ежеседмично ", съобщи комисар Владимир Димитров, шеф на отдел " Киберпрестъпност " ГДБОП.

Информационната сигурност най-често се пробива посредством фишинг имейли или пък пиратски програмен продукт.

" Когато нашият имейл е попаднал в хакерска офанзива те могат да манипулират данните до по този начин степен, че безусловно на другия ден може да се събудим и притежателя на моята компания да е напълно друго лице и моите персонални данни да са затрити ", съобщи Атанас Мишекопаранов, експерт поддръжка компютърни системи

При последния случай компания превежда 42 хиляди евро към куха сметка в чужбина. От ГДБОП съумяват да блокират парите преди да изчезнат благодарение на партньорски служби и бързата реакция на притежателя. В сходен капан попада и нидерландска компания, която е подведена да изпрати в българска банка над два милиона евро. За да вземат парите хакерите употребяват услугите на интернационалните незаконни групи, които се занимават единствено с пране на пари. Тяхната роля е да намерят финансови мулета.

" Суми от един-два милиона евро нормално в рамките до два, три дни се подреждат онлайн посредством онлайн банкирането на банката на 10-15 разнообразни транша към разнообразни дестинации. Организираната незаконна група, която ще им изпере парите тя им взима такса от към 30-40, а постоянно и 50 % от цялата сума ", съобщи комисар Владимир Димитров.

Използват се по този начин наречените,,пътуващи мулета " - тяхната задача е да обикалят Европа и да избират страни, където елементарно могат да се откриват сметки. Макар да става въпрос за хора от разнообразни националности става известно, че всеобщо в схемите се употребяват подправени български паспорти. С един паспорт се откриват няколко сметки, по-късно мулетата се местят в друга страна.

" Част от тях са същински български паспорти, само че втората страница е преправена. Имената са на дете на две години от района на Варна да вземем за пример, само че е сменено ЕГН-то на същинския владетел на паспорта, тъй че да дава отговор възрастово на фотографията от непознатия жител ", съобщи комисар Владимир Димитров.

В схемите са открити и българи, които непринудено са предоставяли персоналните си данни за суми сред 200 и 500 лева

При последния случай компания превежда 42 хиляди евро към куха сметка в чужбина. От ГДБОП съумяват да блокират парите преди да изчезнат благодарение на партньорски служби и бързата реакция на притежателя. В сходен капан попада и нидерландска компания, която е подведена да изпрати в българска банка над два милиона евро. За да вземат парите хакерите употребяват услугите на транснационални незаконни групи, които се занимават единствено с пране на пари. Тяхната роля е да намерят финансови мулета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР