Пътуването по пътя Ботевград - Видин е не само трудно,

...
Пътуването по пътя Ботевград - Видин е не само трудно,
Коментари Харесай

Къде е пътят за Видин?

Пътуването по пътя Ботевград - Видин е освен мъчно, само че и рисково

© Цветелина Николаева Още по тематиката
Четири плана, които биха избавили Северна България

...и какъв брой близо е до реализация всеки от тях
1 сеп 2017
Мрежа от електрически колела ще обслужва двете страни на Дунав

В момента се набират предложения за оператори по трансграничния план сред България и Румъния
20 сеп 2016
Мерки от Северозападната тактика

Целта е да се привлекат вложители и фрагменти в Северозападния регион
19 фев 2016
Ще спасим ли Северозапада

Новата тактика на държавното управление за западащите райони дава обещание 500 млн. лева, само че не е изключително впечатляваща
19 фев 2016 От София до Видин с кола се стига малко по-бавно, по отношение на Бургас. Разстоянието до морето обаче е два пъти по-голямо.

Не са нужни други пояснения, с цел да се разбере недоволството на хората от Северозапада, които през последните седмици на няколко пъти блокираха така наречен " основен път " Е-79. Министърът на районното развиване Николай Нанков побърза да каже, че се правело всичко допустимо скоростното трасе от Ботевград до Видин да бъде построено. Факт е обаче, че пет години след стартирането на Дунав мост 2, оборудването към момента е труднодостъпно, заради което не съумя да изиграе и предстоящата роля на катализатор за стопанската система на района.

Къде в действителност е пътят?

На процедура от планувания скоростен сектор няма построен и един метър. Всичко е на стадий планове, като след митингите на жителите строителният министър Николай Нанков даде обещание търговете за избор на строители да бъдат пуснати още идния месец. Дори всичко към публичните поръчки да мине безпрепятствено, което е малко евентуално, цялото направление ще е готово най-рано през 2022 година и то в случай че се намерят нужните за задачата 450 млн. евро. За съпоставяне - в същия период компанията на Илън Мъск SpaceX възнамерява да конструира на нов космичен транспортен съд, който да бъде изпратен на Марс. Предвид скоростта на българските градежи (за качеството няма да отваряме дума), нищо чудно галактическият план да изпревари пътния.

Магистрала, само че не напълно

Едно от главните претенции на последните митинги бе бъдещият скоростен път от Ботевград до Видин да бъде с магистрален габарит. Тук е значимо да се изясни, че при създаването на идейните планове през 2013 година в действителност се планираше шосето да бъде с габарит от 20 метра - единствено с по две ленти за придвижване в посока. Но заданията за техническите планове от 2016 година, които обгръщат по-голямата част от това трасе, плануват точно магистрален габарит от 28 метра - две платна с по две ленти за придвижване и една спешна. Проектната оптималната скорост обаче е 120 км/час, което значи, че въпреки да е с размерите на аутобан пътят официално няма да е подобен, защото няма различно трасе. Също по този начин ще бъдат спестени обезопасяващите огради около шосето, а кривите на завоите ще са по-малки.

Категоричната позиция на ръководещите, в лицето на министър Нанков и ръководителя на Агенция " Пътна инфраструктура " Дончо Атанасов, е, че и оставащите сектори от пътя до Видин също ще бъдат с такива размери. Единствените стеснения ще са при обходите на обитаемоте места.

Какво ще се строи скоро и какво не

От наличните в пътната организация данни е видно, че все още има подготвен абстрактен план и Оценка на въздействието върху околната среда за сектора Видин-Монтана (около 100 км), който е разграничен на няколко подучастъка. По техническите планове работят ДЗЗД " Виа план-бурда " и " Инжконсултпроект ", като най-малко публично няма информация към този момент да са завършили. При все това проектите на АПИ са още след месец - през март, да стартира процедурата за избор на реализатор на правата Видин - Ружинци.

Предвижда се пътят да минава по напълно нов терен, като стартира от четирилентовия обходен път при Дунав мост 2. След това ще се отделя от настоящия Е-79 на към 500 м след пътния възел за Връшка чука и ще минава източно от Новоселци и Слана бара, а по-късно сред Дунавци, Търняне и Синаговци. Продължавайки към Димово, трасето ще се насочва на изток от Ивановци и ще продължава сред с. Вълчек и съществуващата ж. п. линия Видин - София. Пътят ще обхожда Димово и продължавайки към Ружинци, ще минава на юг от селата Медовница и Орешец. По това направление ще има 7 пътни възела, а за понижаване на шума ще бъдат инсталирани и шумозащитни уреди по секторите наоколо до обитаемоте места.

Също след месец ще започва и процедурата за планиране и строителство на сектора от Ботевград до Мездра. Тук концепцията е да се разшири съществуващият път, само че ще има и два тунела. Прогнозния период е две години и половина. Ремонтните работи обаче може да се забавят, защото едвам на 31 януари държавното управление гласоподава решение за отпущането на средства, с които да се отчуждят нужните за разширението на пътя парцели в землищата на селата Люти дол, Типченица, Ребърково, Дърманци, Крета, Мездра, Ботевград, Скравена, Новачене и Рашково.

Останалите сектори - от Мездра до Враца и от Враца до Монтана са на по-ранен стадий в подготовката и към този момент не се плануват съответни периоди за оповестяването на тръжни процедури или строителство. Казва се единствено, че това ще се случи през 2019 година. С други думи, бърз път от Видин до София не се задава в идващите 5 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР