Пациентите трябва активно да участват в контрола на изразходването на

...
Пациентите трябва активно да участват в контрола на изразходването на
Коментари Харесай

Пациентите трябва активно да участват в контрола на изразходването на средствата от НЗОК

Пациентите би трябвало интензивно да вземат участие в контрола на изразходването на средствата от НЗОК, съобщи в изявление пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Българския лекарски съюз /БЛС/ доктор Иван Маджаров.

"Вероятно след Нова година ще бъде направена нова методика за заплащането на работещите в отдалечени обитаеми места ", уточни доктор Маджаров.

По негово мнение членски импорт от 8 лв. към съсловната организация, какъвто е от 10 години, не дава отговор на действителните условия. Трябва да са някакви проценти от минималната работна заплата, счита доктор Маджаров, само че по думите му това е въпрос на промени в устава.

Съборът на БЛС ще бъде през май следващата година и там ще се вземе такова решение, сподели той. Медикът дефинира миналата година като спокойна, без преразходи и безредици за дефицит на средства. От друга страна се сложиха основите за решение на някои проблеми, за други се повдигнаха въпроси, като да вземем за пример за възможна смяна на здравноосигурителния модел. Дали това ще се случи е различен въпрос, разяснява той.

За първи път се призна, че са нужни още средства, призна се, че в контрола би трябвало да се включи и самото общество, пациентите интензивно да вземат участие в контрола на изразходването на средствата от НЗОК. Правото да подпишем анекса с НЗОКбеше гласувано от болшинството. Разбира се, че има и сътрудници, които имат възражения или не са изцяло удовлетворени, само че БЛС пази ползите на всички лекари, а не на обособени. Не е редно, в случай че някъде не са усвоени средствата, да се дават на различен. Нали Народното събрание е дал своя вот, че тези средства би трябвало да отидат за даден параграф - за общопрактикуващите лекари, за експертите, а в случай че те не са ги усвоили, не всеки път виновността е тяхна. Понякога това се получава поради неприятно написани правила. Ако към 30 септември има неусвоени средства, взаимно с Надзорния свет на НЗОК имаме разнообразни разновидности - можем да повишим цената на дадена активност, а за лечебните заведения ще може да се заплаща надлимитна активност за минал интервал. Законът позволява да се заплащат действия за минал интервал на непознати лечебни заведения, както и за медикаменти. Това не е неразрешено в Закона за обществените финанси. Болниците би трябвало да могат да получат средствата си за надлимитната активност за предходни години, тъй като в противоположен случай НЗОК ще бъде наказана. Вече има няколко извоювани от лечебни заведения каузи и когато би трябвало да се платят и лихви, ще бъде от средствата в бюджета на Касата. Ако инцидентно стане по този начин, че да има неусвоени средства в болничната помощ, е доста по-добре да се покрият остарели отговорности, в сравнение с да отидат някъде другаде и тези остарели отговорности да "висят " след това с лихви на идващия бюджет. По-добре е всички ограничения, които се вземат за стягане на контрола да доведат до това да няма преразход.

През юли и август имаше доста лечебни заведения, които не си извършиха бюджетите и тези пари не се вижда къде отиват, въпреки че по документи са раздадени като предели за идващите три месеца. В последните три месеца, обаче, не всеки може да ги усвои и тогава непосредствено отиват за възнаграждение на други неща. Не може щом бюджетът е признат от Народното събрание и в него е записано, че дадени средства са за тъкмо избрани заплащания, да се събере Надзорният съвет на НЗОК и да реши друго. Тогава за какво Народното събрание да гласоподава по параграфи, разяснява още доктор Иван Маджаров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР