Пациентите с рак на гърдата имат дълъг път пред себе

...
Пациентите с рак на гърдата имат дълъг път пред себе
Коментари Харесай

Пациентите с рак на гърдата трябва да обсъдят възможностите за замразяване на яйцеклетки

Пациентите с рак на гърдата имат дълъг път пред себе си, който не свършва с интервенцията и с края на химиотерапията.

Няма обстановка, в която е неотложно да се отстранят матката и яйчниците.

Задължително е консултирането на пациентите с тази диагноза с репродуктивен експерт за разискване опциите за предпазване на фертилитета.

Това обявиха в изявление за БГНЕС доктор Мариела Василева, хирург и ръководител на Българското сдружение за битка с рака на гърдата, доктор Елица Валериева, АГ експерт и действен гинеколог, и акушер-гинекологът доцент доктор Мария Юнакова.

„ Пациентите с рак на гърдата имат дълъг път пред себе си, който не свършва с интервенцията и с края на химиотерапията. Често той продължава даже години по-късно. Това постанова известно следене във времето от разнообразни експерти – по образна диагностика, кардиолози, акушер-гинеколози, хирурзи, с цел да може при възможна градация на болестта да бъде хванато в най-ранен етап, с цел да може лекуването да бъде доста дейно “, сподели доктор Мариела Василева.

По думите ѝ постоянно такива стратегии за следене в България липсват, поради което е належащо пациентите сами да се осведомят за това какво следва да вършат оттук насетне.

Специалистът изясни, че в първите две години след диагнозата на всеки три месеца пациентът би трябвало да посещава своя доктор, като посочи, че постоянно това се случва в така наречен онкологични диспансери. На три месеца би трябвало да се прави ехография, а на шест месеца мамография.

В идващите три години прегледите се разреждат. „ Ехографията става на 6 месеца, мамографията става един път годишно “, добави доктор Василева.

 доктор Мариела Василева, хирург и ръководител на Българското сдружение за битка с рака на гърдата

Хирургът добави, че според от лечението, на която е подложен обособеният пациент, в случай че това е антихормонална терапия, която постоянно продължава сред 5 и 7 до 10 години, пациентите би трябвало още първоначално да се изследват за костна компактност, тъй като част от тези хормонални препарати, които получават, усилват риска от развиване на остеопороза.

„ Остеопорозата е заболяване, което няма ранна симптоматика и постоянно се открива, когато към този момент е доста късно, по тази причина е наложително преди началото на хормоналната терапия те да изследват костната си компактност “, изясни експертът.

Необходимо е постоянно навестяване на акушер-гинеколог. „ Особено при започване на лечението на 6 месеца. Някои лекарства изискват прегледи от кардиолози, профилирани сърдечни проучвания, също по този начин обзор при ортодонт “, сподели доктор Василева и уточни, че доста от медикаментите водят до разнообразни стоматити, сухота в устата.

Именно заради всички тези особености е извънредно значимо пациентите да са оптимално осведомени.

„ В подтекста на пациенти с рак на гърдата няма обстановка, в която е неотложно да се отстранят матката и яйчниците “, съобщи доктор Елица Валериева.

Все отново, обаче, има случаи, в които експертите разискват с пациентите би ли имало това изгода за тяхното здраве. „ При пациенти с унаследен рак на гърдата, и то с разновидности високорискови в BRCA1 гена, постоянно може да възникне и асоцииран с общ синдром на унаследен рак на гърда и яйчник, както с изключение на рак на гърдата да имат и рак на яйчниците и при тези пациенти може да се разиска интервенция за понижаване на онкологичния риск “, изясни АГ експертът и действен гинеколог.

 доктор Елица Валериева, АГ експерт и действен гинеколог

Д-р Валериева означи, че в действителност такива в медицината съществуват много рядко и това е един от случаите, в които може да се направи такава интервенция с отстраняването на яйчниците и маточните тръби. „ Матката в голямата част от случаите не се постанова да се отстранява, тъй като ракът на матката не е свързван генетично с рака на гърдата “, посочи тя.

Антихормоналната терапия след интервенция за рак на гърдата може да усили риска от развиване на рак на маточното тяло и по тази причина е значимо тези пациенти постоянно да посещават гинеколога си и да минават на постоянни прегледи. „ Особено за пациентите, които организират терапия с „ Тамоксифен “, защото той е селективен модулатор на естрогеновия рецептор и може да има удебеляващи маточната лигавица дейности “, разясни експертът.

В днешно време практиката е сходни интервенции да се правят главно лапароскопски, тъй като това дава опция за оптимално бързо възобновяване на пациента. Времетраенето на една такава интервенция е общоприетоо и трае час и половина.

„ При лапароскопски осъществена интервенция времето за възобновяване е доста бързо. Минималният болничен престой е два дни “, сподели доктор Валериева и добави, че пациентите изпитват прочут дискомфорт в границите на седмица след интервенцията, само че по-късно могат да се върнат бързо към естествения си метод на живот.

Тъй като се отстранява и маточната шийка, в този случай има зарастване на влагалището, което лишава малко повече време, по тази причина на пациентите се предлага да се въздържат от полови контакти за месец и половина след интервенцията.

„ В общия случай предлагаме потреблението на нискомолекулни хепарини 10 дни след интервенцията, с цел да превантираме тромбоемболични затруднения “, сподели още АГ експертът и действен гинеколог.

Д-р Валериева обърна внимание, че ракът на гърдата и въобще раковите болести са генетични болести. Тя предложи младите пациенти да проведат консултация с онколога си има ли потребност да се тестват за унаследен рак на гърдата. „ Защото, в случай че това се удостовери, то тогава би трябвало да мислим и за техния риск от развиване на рак на яйчника, а това са болести, които има метод да превантираме “, акцентира експертът.

„ Лечението, както на всяко онкологично заболяване, по този начин и на рака на гърдата може да засегне фертилитета “, съобщи акушер-гинекологът доцент доктор Мария Юнакова.

Химиотерапията, лъчетерапията, също и хормоналната терапия могат да обиден яйчниковата функционалност в друга степен и от време на време необратимо.

Доц. доктор Юнакова означи, че пациентите, които не са приключили своите репродуктивни планове и са в репродуктивна възраст, и желаят бременност, е наложително да проведат консултация с репродуктивен експерт преди началото на лекуването на рака на гърдата. „ Целта на тази консултация е да се обсъдят опциите за предпазване на фертилитета, а точно опциите за заледяване на яйцеклетки, които след привършване на лекуването от рак на гърдата могат да бъдат употребявани за забременяване, в случай че са наранени необратимо репродуктивните функционалности на дамата “, изясни тя.

 доцент доктор Мария Юнакова

Акушер-гинекологът описа, че замразяването на яйцеклетки е процедура, която лишава 10 – 12 дни на стимулация на яйчниците. „ Въззивна процедура за изваждане на яйцеклетките, които по-късно могат да бъдат замразени, съхранявани за безкрайно време без това да се отразява на качеството им “, посочи още доцент доктор Юнакова. Тя е безапелационна, че тази опция би трябвало да бъде препоръчана на всяка жена с тази диагноза в репродуктивна възраст без приключени репродуктивни планове.

Пациентите би трябвало да бъдат наясно, че провеждането на хормонална стимулация за десетина дни, въпреки и с по-високи дози на хормоните, които имат за цел да бъдат извадени повече яйцеклетки, няма да се отрази по някакъв изключително отрицателен резултат върху тяхното главно заболяване, което незабавно по-късно ще бъде обхванато от съответното лекуване.

„ Жените би трябвало да проведат консултация със своя онколог или още веднъж с акушер-гинеколог по отношение на опцията да се прекъсне краткотрайно лекуването до настъпване и изхабяване на една бременност, а по-късно то да се продължи “, изясни още акушер-гинекологът.

Доц. доктор Юнакова добави, че зависи от оценката на яйчниковия капацитет дали дамата ще има опция непринудено да забременее, или ще би трябвало да се употребяват замразени яйцеклетки. Има, обаче, немалка част от дамите, при които се възвръщат яйчниковите функционалности и имат късмет за непринудено зачеване.

Поставяне на диагнозата рак на гърдата по време на бременност

Започването на лекуването по време на самата бременност, в случай че тогава бъде сложена диагнозата, е безусловно възможно и допустимо. „ Към днешна дата има доста модерни и щадящи лекарства, които могат да се ползват в другите периоди на бременността без да излагат плода на риск от увреждания “, съобщи доцент доктор Юнакова.

В умозаключение експертът прикани за своевременни и постоянни профилактични прегледи и наложително консултиране на пациентите с рак на гърдата с репродуктивен експерт за разискване опциите за предпазване на фертилитета.

Днес в медицински комплекс „ Д-р Щерев “ се организира събитието „ Проследяване и метод на живот за пациентите с рак на гърдата “. Пациентският конгрес е основан особено, с цел да могат пациентите да получат потребни отговори от експертите и по този начин да се увеличи тяхната осведоменост какво следва след лечението. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР