Пациентите с маймунска шарка трябва да избягват всякакъв контакт с

...
Пациентите с маймунска шарка трябва да избягват всякакъв контакт с
Коментари Харесай

Избягвайте контакт с домашни любимци, ако сте заразени с маймунска шарка

Пациентите с маймунска шарка би трябвало да заобикалят всевъзможен контакт с домашните си любимци в продължение на 21 дни, гласят нови рекомендации на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, представени от Би Би Си.

Досега във Англия са доказани 106 случая на болни от маймунска шарка.

Хамстерите, песчанките, морските свинчета и други гризачи са предразположени към заболяването. Опасенията на здравните управляващи са, че маймунската шарка може да се популяризира и в животинската популация.

Досега не са открити случаи при домашни любимци и рискът към момента е дребен.

„ Вирусът може да попадне в домашни животни и да аргументи пинг-понг обстановка, в която вирусът се предава сред тях и хората. Така ще попаднем в примката на инфекцията “, декларира проф. Лорънс Йънг, вирусолог от университета в Уорик.

Ръководството на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, както и експерти от разнообразни здравни организации, предлагат домашните морски свинчета и други гризачи, да бъдат отстранени от семейството на инфектирания с маймунска шарка за 21 дни и да бъдат тествани за заболяването.

В Обединеното кралство има два милиона семейства, в които се отглеждат разнообразни типове гризачи, сочат данни от записаните продажби.

Останалите домашни любимци, като кучета и котки, би трябвало да бъдат сложени под карантина и подлагани на постоянни ветеринарни прегледи, с цел да се „ потвърди, че не се следят клинични признаци ".

От английското министерство на околната среда, храните и въпросите на селските региони (Defra) оповестяват, че „ където е допустимо “, пациентът би трябвало да заобикаля приготвянето на храна или грижа за домашния си любим, в случай че това може да бъде осъществено от някой различен в семейството.

„ Нито един случай на маймунска шарка не е бил подозиран или докладван при домашни любимци в Обединеното кралство и рискът остава невисок. Ще продължим да следим обстановката от близко и да работим с сътрудници от ветеринарното и публичното опазване на здравето, както в Обединеното кралство, по този начин и по целия свят, с цел да управляваме рисковете за здравето на животните, свързани с маймунската шарка “, сподели основният ветеринарен контрольор на Англия Кристин Мидълмис.

От Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите поучават домашните любимци гризачи, принадлежащи на пациенти с маймунска шарка, „ в идеалния случай “ да бъдат изолирани в следени уреди и тествани за заболяването преди края на интервала на карантина.

Учените споделят, че сега се знае малко за това по какъв начин може да се демонстрира маймунската шарка в популацията на домашните любимци. Но гризачите и избран тип катерици евентуално са способни да се заразяват и популяризират заболяването по-лесно, в сравнение с хората.

Европейският център за профилактика и надзор върху болесттите предизвестява, че вероятната обстановка, при която човек заразява домакински любим, може евентуално да докара до определяне на вируса в европейската дива природа, макар че разказва риска като „ доста невисок “.

Опасението на учените е, че маймунската шарка може да се трансформира в ендемична зооноза, при която заболяването се предава сред скотски типове и непрекъснато участва в тази популация.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР