Пациентите, проявили агресия към медици, да бъдат вкарани в специален

...
Пациентите, проявили агресия към медици, да бъдат вкарани в специален
Коментари Харесай

Агресивните пациенти може да бъдат вкарани в черен списък

Пациентите, показали експанзия към медици, да бъдат вкарани в специфичен " черен лист " и да не бъдат посещавани от лекари в дома си, а в случай че това се наложи експертите да вървят при тях с полиция. Тази концепция стартира ръководителят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев. Той изясни пред Нова телевизия, че описът ще дава информация и на лекарите по незабавните центрове, че имат работа с проблематичен пациент.

Организацията стартира изследване за това по какъв начин се приема концепцията. Грозев посочи, че тя се поддържа от Министерството на здравеопазването, Българския червен кръст и омбудсмана Мая Манолова. Според него сходна процедура имало и в други страни, измежду които Англия и Съединени американски щати. Той обаче изрази подозрения до какъв брой сходен черен лист ще стресне пациентите, привикнали да атакуват лекари.

Подобни подозрения изрече и ръководителят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев. Според него по-ефективна би била " положителна " акция,работа с лекарите, които да бъдат подготвени по какъв начин да работят при конфликт с нападателни пациенти. Пред " Фокус " той сподели още, че за понижаване на случаите на набези над медици, са нужни и съществени санкции.

Според ръководителя на лекарския съюз Венцислав Грозев за последната година и половина над 100 медици са били нападнати на работното си място. За първата половина на тази година случаите са 25. Най-потърпевши били общопрактикуващите лекари и тези от незабавната помощ. По данни на Българския лекарски съюз всеки втори доктор е бил жертва на експанзия от страна на пациенти. Най-често ставало въпрос за вербална такава.

Във вторник казусът с нападенията над лекари ще бъде обсъждан на координационна среща в Столичната дирекция на вътрешните работи. Идеята е да бъде основана специфична организация, която оптимално бързо да реагира при подадени сигнали за сходни закононарушения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР