Пациенти, персонал и разселени хора напуснаха най-голямата болница в Газа

...
Пациенти, персонал и разселени хора напуснаха най-голямата болница в Газа
Коментари Харесай

Пациенти и персонал напускат най-голямата болница в Газа и десетки са убити в претъпкан бежански лагер

Пациенти, личен състав и разселени хора напуснаха най-голямата болница в Газа в събота, като един разказва паникьосан и безредна евакуация, защото израелските сили претърсват мъже измежду евакуираните и водят някои

От NAJIB JOBAIN Associated Press, BASSEM MROUE Associated Press и SAMY MAGDY Associated Press 18 ноември 2023 година, 3:15 ч.

KHAN YOUNIS, Ивицата Газа - Стотици пациенти, медицински личен състав и хора, разселени от войната на Израел против Хамас, напуснаха най-голямата болница в Газа в събота, като един евакуиран разказва паническа и безредна сцена, до момента в който израелските сили претърсват и сканират лица мъже измежду заминаващите и лишиха някои.

Израелските военни претърсват болница Шифа в град Газа за команден център на Хамас, за който се твърди, че се намира под оборудването – изказване, което Хамас и болничният личен състав отхвърлят. Евакуацията, която Израел твърди, че е била доброволна, остави единствено израелски войски и дребен брой здравни служащи, които да се грижат за тези, които са прекомерно заболели, с цел да се движат.

„ Тръгнахме си с оръжие “, сподели Махмуд Абу Ауф пред Асошиейтед прес по телефона, откакто той и фамилията му напуснаха препълнената болница. „ Танкове и снайперисти бяха на всички места от вътрешната страна и извън. “ Той сподели, че е видял израелски войски да задържат трима мъже.

На други места в Северна Газа десетки хора са били убити в градския бежански лагер Джабалия, когато това, което очевидци разказват като израелец въздушен удар удари препълнено леговище на Организация на обединените нации в главната бойна зона. Причини големи опустошения в учебното заведение Fakhoura в лагера, споделиха ранените оживели Ахмед Радван и Ясин Шариф.

„ Сцените бяха ужасяващи. По земята имаше трупове на дами и деца. Други крещяха за помощ “, сподели Радван по телефона. Снимки на AP от локална болница демонстрират повече от 20 тела, увити в окървавени чаршафи.

Израелската войска, която предизвести жителите на Джабалия и други в обява в обществените медии в Arabic да напусне, сподели единствено, че неговите войски са дейни в региона „ за да ударят терористи “. Той рядко разяснява обособени удари, като споделя единствено, че е ориентиран против Хамас, до момента в който се пробва да сведе до най-малко вредите измежду цивилните.

„ Получаване на ужасяващи изображения и фрагменти на десетки убити и ранени хора в друго учебно заведение на UNRWA, приютяващо хиляди разселени “, сподели Филип Лазарини, общоприет комисар на Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци или UNRWA, в X, някогашен Twitter.

В южната част на Газа израелски въздушен удар удари жилищна постройка в покрайнините на град Хан Юнис, убивайки минимум 26 палестинци, съгласно доктор в болничното заведение, където са откарани телата.

Министърът на защитата Йоав Галант сподели, че силите на Израел са почнали да работят в източния град Газа, до момента в който не престават задачата си в западните региони. „ С всеки минал ден има все по-малко места, където терористите от Хамас могат да работят ", сподели той, добавяйки, че екстремистите ще научат това в южната част на Газа „ през идващите дни “. южна Газа, където Израел беше споделил на палестинските цивилни да бягат при започване на войната. Зоната за евакуация към този момент е препълнена с разселени цивилни и не беше ясно къде ще отидат, в случай че офанзивата се приближи.

Какво докара до евакуацията на болница Shifa не беше не се знае незабавно. Израелските военни споделиха, че са били помолени от шефа на болничното заведение да оказват помощ на тези, които биха желали да изоставен, да го създадат и че не е нареждало евакуация. Но Медхат Абас, представител на Министерството на здравеопазването в следената от Хамас Газа, сподели, че военните са наредили оборудването да бъде освободено и са дали на болничното заведение един час, с цел да изведе хората.

Лекар от Shifa, Ахмед Мохалалати, сподели в обществените медии, че към 120 пациенти са останали, в това число някои в интензивно поделение и недоносени бебета, и че той и още петима лекари остават.

Двадесет и пет от лечебните заведения в Газа не действат заради липса на гориво, вреди и други проблеми, а останалите 11 работят единствено отчасти, съгласно Световната здравна организация.

Израел сподели, че лечебните заведения в Северна Газа са били основна цел на сухопътната му атака, потвърждавайки, че са били употребявани като командни центрове на бойци и хранилища за оръжия, които както Хамас, по този начин и медицински чиновниците отхвърлят.

Интернет и телефонната услуга бяха възобновени в събота за Газа, поставяйки завършек на спиране на телекомуникациите, което принуди Организация на обединените нации да спре доставките на сериозна помощ.

Войната беше провокирана от офанзивата на Хамас на 7 октомври в Южен Израел, при която бойци убиха към 1200 души, най-вече цивилни, и отвлякоха към 240 мъже, дами и деца. Петдесет и двама израелски бойци са убити.

Повече от 11 500 палестинци са били убити съгласно палестинските здравни управляващи. Други 2700 са оповестени за изчезнали, счита се, че са затрупани под руините. Преброяването не прави разлика сред цивилни и бойци; Израел твърди, че е умъртвил хиляди бойци.

Премиерът Бенямин Нетаняху сподели в събота, че израелската войска ще има „ цялостна независимост “ да работи на територията след войната. Коментарите още веднъж го сложиха в несъгласие с визиите на Съединени американски щати за следвоенна епоха в Газа.

В авторски коментар, оповестен в събота във The Washington Post, президентът Джо Байдън сподели, че Газа и Западният бряг би трябвало да бъдат обединени и ръководени от „ съживена Палестинска власт “, ​​докато международните водачи работят за спокойно решение за две страни. Нетаняху от дълго време се опълчва на палестинска страна.

Съединени американски щати дават оръжия и разследваща поддръжка на Израел в неговата атака за премахване на Хамас.

Основната електроцентрала в Газа беше спряна при започване на войната и Израел спря електричеството. Това прави горивото належащо за зареждане на генератори, нужни за работата на пречиствателни станции, санитарни уреди, лечебни заведения и друга сериозна инфраструктура за 2,3 милиона души в Газа. Пристигнаха 120 000 литра (31 700 галона) гориво, задоволително за два дни, за потребление от Организация на обединените нации, откакто Израел се съгласи с доставката. Израел също разрешава 10 000 литра (2642 галона), с цел да поддържат интернет и телефонните системи работещи. Не беше ясно по кое време UNRWA ще възобнови помощта, която беше спряна в петък по време на спирането на връзките.

Газа е получила единствено 10% от нужните хранителни доставки всеки ден в колета от Египет, съгласно Организация на обединените нации, а прекъсването на водоснабдителната система е предиздвикало множеството от популацията да пие нечиста вода. Дехидратацията и недохранването нарастват, съгласно Световната стратегия за издръжка на Организация на обединените нации.

В Йерусалим хиляди стачкуващи - в това число членове на фамилиите и поддръжници на към 240 арестувани заложници в Газа от Хамас — дойде в последния стадий от петдневен преход от Тел Авив, с цел да умолява държавното управление да направи повече, с цел да върне околните си вкъщи.

Израелските военни споделиха, че техните самолети са блъснали това, което разказват като укритие за екстремисти в градския бежански лагер Балата в окупирания Западен бряг. Палестинският Червен полумесец заяви, че са убити петима палестинци. Смъртните случаи усилиха до 212 броя на палестинците, убити на Западния бряг от началото на войната.

___

Mroue заяви от Бейрут, Magdy от Кайро. Авторите на Associated Press Джулия Франкел в Йерусалим, Кара Анна в Ню Йорк и Хана Шонбаум в Роли, Северна Каролина, способстваха за този отчет.

___

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk eTIW sUzS " > Пълно AP покритие на https://apnews.com/hub/israel-hamas-war.

Най-важни истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

ABC News Network Политика за дискретност Вашите права за дискретност на щата Съединени американски щати Поверителност на децата онлайн Политика
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР