Пациенти на хемодиализа в Ловеч остават без животоподдържащи лекарства и

...
Пациенти на хемодиализа в Ловеч остават без животоподдържащи лекарства и
Коментари Харесай

Пациенти на хемодиализа в Ловеч остават без животоподдържащи лекарства и консумативи


Пациенти на хемодиализа в Ловеч остават без животоподдържащи медикаменти и консумативи. Те са принудени сами да си купуват медикаментите, които в действителност им се поставят, осведомиха Дарик от Федерация „ Български пациентски форум”. Някои от пациентите се наложило да си купуват кръв от черния пазар, с цел да поддържат равнището на хемоглобина си посредством кръвопреливане. От здравната каса осведомиха, че казусът ще бъде решен до дни.
Случващото се е инстикт от политиките на здравните управляващи и наложените от тях финансови ограничавания, счита Иван Димитров, ръководител на федерацията:
„ Това са хора, които са на животоподдържаща процедура, а хемодиализата е изкуственият бъбрек, който ги поддържа, а се оказва, че от януари месец болничното заведение не обезпечава консумативите за диализата, т.е. пациентите се постанова да си купуват консумативи и лекарства, които са много скъпи и не могат да си разрешат. За сметка на това отиват да си купуват на черно кръв, с цел да може да бъдат живи. Ако хемоглобинът падне, поради хемодиализната процедура, може да умреш “, сподели Димитров.
Един от главните препарати, които липсват, е предопределен, с цел да поддържа равнището на хемоглобина високо, изясни Димитров, и разказа протичащото се като призрачен сън:
„ Кошмар е, тъй като няма медикамента, който държи равнището на хемоглобина високо, с цел да може да бъде в кондиция и да не се повреждат други органи и вероятно в случай че имаш шанс, Господ те е пипнал по главата и те викнат за трансплантация, в случай че хемоглобинът ти не е над 100, просто не биваш трансплантиран. Това е закононарушение против всеки един български жител. Аз му споделям геноцид по простата причина, че ти осъзнато правиш по този начин, че да увредиш или убиеш група хора “.
От здравната каса обясниха на Дарик, че до ден или два локалната здравна каса би трябвало да подписа контракт с болничното заведение.
Предвидените средства за лечебното заведение били задоволителни и отсега нататък проблем няма да има, безапелационни са от институцията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР