[Пациентът е длъжен] да не извършва действия, които биха уронили

...
[Пациентът е длъжен] да не извършва действия, които биха уронили
Коментари Харесай

Пазят достойнството на лекарите със закон

„ [Пациентът е длъжен] да не прави дейности, които биха уронили достойнството или достолепието на медицинските експерти и да не популяризира погрешни данни за тях или за извършените във връзка с него диагностични и лечебни процедури “.

Такъв текст влиза в Закона за здравето, в случай че бъдат утвърдени предложенията, направени от доктор Александър Симидчиев и група народни представители от „ Демократична България “.

Промените, разширяващи и прецизиращи отговорностите на пациентите, се оферират за повторно, откакто година по-рано не се стигна до приемането им.

Според препоръчаните текстове пациентът също по този начин е задължен да не ползва закани или принуждение във връзка с медицинските експерти, както и да не влиза в лечебно заведение с оръжие, с изключение на в случаите, когато оръжието се носи по работа.

Сред другите отговорности на пациента е това да даде навреме достъп на лекуващите го медицинските експерти до цялата здравна информация по отношение на здравословното му положение, да съблюдава предписанията на медиците, както и избрания ред и периодичност на дейностите по диспансеризация.

Пациентът също по този начин би трябвало да съблюдава ограниченията за наложителна изолираност и условията за нейната диагностика, профилактика и надзор при съществуването на заразна болест, както и да дава точна информация за контактните с него лица.

Сред отговорностите, препоръчани в закона, е също и това да взе участие в плануваните в закона действия по профилактика, предварителна защита, неразпространение на заразни болести и промоция на здравето.

В претекстовете си към текстовете депутатите показват, че грижата за запазване и възобновяване на здравето и повишение качеството на живот на българските жители се възприема главно като обвързване на страната, само че не и като неотменно обвързване и отговорност на всеки жител за неговото здраве. Те показват още, че настоящото българско законодателство, регламентиращо отговорностите на пациента, е разпокъсано, ненапълно и без нужната систематичност, до момента в който с плана се предлага единна, подробна и ясна уредба на отговорностите на пациента, „ чиято цел е да способства за създаване на схващане в пациентите, че те сами вземат решения и вършат избор по въпросите за своето здраве, както и носят отговорност за личното си здраве и здравето на другите “.

С цялостните промени и претекстовете към тях можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР