Патриотичното възпитание е част от образователния процес, който има за

...
Патриотичното възпитание е част от образователния процес, който има за
Коментари Харесай

Тагарев: Патриотичното възпитание формира личността от най-ранна възраст

Патриотичното образование е част от просветителния развой, който има за цел образуването на личността от най-ранна възраст.


Това декларира министърът на защитата Тодор Тагарев във връзка с политики и начинания за младежта в Р България, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Една от най-важните задания на българското обучение е да спомага за построяването на постоянна ценностна система в подрастващите, в която патриотизмът заема изключително място ", акцентира Тагарев.

Министърът на защитата разяснява, че реализирането на тази политика се прави на съображение наредбата на член 56 от Закона за запаса на въоръжените сили на България. „ Гражданите на България в двата стадия за придобиване на приблизително обучение се образоват за асимилиране на познания и придобиване на умения, свързани със отбраната на родината, дейностите за оцеляване при рецесии от боен темперамент, както и за задачите и дилемите на въоръжените сили ", прибавя той.

Тагарев показва, че образованието се организира годишно в интервала от 1 декември до края на образователната година и се реализира в часа на класа, в границите на 5 образователни часа за Х клас и 5 образователни часа за XI клас.

Министърът на защитата добавя, че наличието на образованието на учениците в Х клас е с тематична устременост асимилиране на познания и придобиване на умения, свързани със отбраната на Родината; същина и наличие на гражданско-военните отношения; оказване на помощ на популацията от въоръжените сили при рецесии от боен характер; оцеляване при разкриване на невзривени муниции, както и оказване на подпомагане от въоръжените сили на органите за сигурност в битката им против разпространение на оръжия за всеобщо заличаване, противозаконен трафик на оръжие и тероризъм; отбрана на популацията и сериозната инфраструктура и присъединяване на въоръжените сили в избавителни и евакуационни действия.

„ Съдържанието на образованието на учениците в XI клас във втория стадий за придобиване на приблизително обучение е с тематична устременост: въоръжените сили на България – история и настояще; задачи и задания на въоръжените сили на България; присъединяване в интервенции и задачи отвън територията на страната; същина, цели и задания на запаса на въоръжените сили на България; въоръжение и екипировка на военнослужещите във типовете въоръжени сили; приемане на военна работа и на военна работа в запаса на въоръжените сили на България ", декларира още той.

Тагарев прецизира, че образованието се прави от военнослужещи или цивилни чиновници на МО, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска, минали подготовка за образование на възпитаници според Закона за запаса на въоръжените сили на България. „ По време на образованието военнослужещите носят униформа без снаряжение. На учениците не се дава оръжие, с което да боравят ", отбелязва той и прибавя, че подготовката е главно теоретична с показване на поучения от практиката.

Министърът на защитата отбелязва и че през образователната 2022/2023 година започва и Националната стратегия „ Изучаване и запазване на традициите и историята на българската войска ", с решение на Министерския съвет от 25 март 2021 година, като осъществяването ѝ е предоставено още веднъж на държавни институции, измежду които МОН и МО.

„ Програмата продължава и през образователната 2023/2024 година В рамките на една образователна година от МОН се обезпечават 300 хиляди лева, а от МО 200 хиляди лева ", акцентира Тагарев и добавя, че програмата е разграничена на два модула и ще способства за придобиване на нови компетентности в региона на гражданското обучение и патриотичното образование, както и за осъществяване на действия, свързани със съхраняването на историческата памет за Българската войска и за националните обичаи и просвета.

Тагарев напомня, че на 14 юли т.г. с решение на Министерски съвет беше признат и План за националните празнувания, като в него е включен и Национален училищен конкурс „ Наследник съм на... " за възпитаници от V до XI клас, а задачата е да предизвика техния интерес към славното българско военноисторически минало, успехите на Българската войска и героизма на българския боец, както и да насочи вниманието им към запазване на родовата историческа памет посредством изследователска активност, обвързвана с присъединяване на техни предшественици в Балканските войни, като връзка сред историята и съвремието. „ Учениците ще могат да вземат участие в състезанието с създаването на планове с проучвателен темперамент, свързани с присъединяване на техните предшественици в Балканските войни (1912 – 1913 г.), а срокът за изпращане на плановете е до 31 януари 2024 година ", споделя още министърът на защитата./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР