Патриарх Неофит отслужи днес в катедралата Св. Александър Невски панихида

...
Патриарх Неофит отслужи днес в катедралата Св. Александър Невски панихида
Коментари Харесай

Патриархът: За нашето отечество беше пролята българска и братска кръв

Патриарх Неофит отслужи през днешния ден в катедралата " Св. Александър Невски " панихида и признателен молебен за 141 години от Освобождението на България, оповестиха от Българската патриаршия.

" Като отслужихме последованията на трисагия и благодарствения молебен, и тази година в деня на Освобождението на България, дружно благодарихме на Бога за този популярен Негов подарък към всички нас и дружно се помолихме за упокой на душите на всички православни воини, отдали живота си за българската независимост и самостоятелност. Връщаме се обратно във времето, когато, в порива на свободния дух, нашите почтени и славни предшественици, подкрепяни от братя по религия, съумяха да увенчаят вековната битка на православния ни народ и да възстановят изгубените в миналото духовна и политическа българска независимост ", е сподели в словото си патриархът.

Негово светейшество съобщи, че с признателност и благодарност през днешния ден православна България още веднъж свежда глави в бездънен реверанс пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни герои на нашата независимост, възкресявайки техните светли облици и свещено дело. В загатна за стореното от тях се въодушевяваме за още по-всеотдайни старания и ежедневен старателен труд, за оделотворяване на техните завещания към поколенията и за още по-голям духовно-културен и държавно-творчески напредък на скъпата ни Родина, сподели Неофит.

" Вечна и блажена да бъде паметта на героите на българската независимост! Нека Всемилостивият Бог благоволи и отсега нататък към православния ни народ и към нашето земно родно място, за чието избавление бяха положени толкоз доста старания и бе пролята българска и братска кръв ", сподели българският патриарх.

Негово свейшество пожела още: " Да живее и да укрепва българската независимост, та в нея народът ни, Православната ни черква и вековната ни и славна страна, да пребъдват и се утвърждават в Божията обич, в християнската религия и вяра, и всички ние дружно да принасяме несметен плод на нематериалност, култура и просвета, като продължаваме да градим своето бъдеще върху положените от нашите предшественици здрави и дълговечни основи ".

Божият мир и Неговата велика благосклонност да бъдат с всички нас! За доста и благословени години, насочи благословение в словото си за Националния празник патриарх Неофит.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР