Патриарх Неофит отправи обръщение към вярващите за деня на св.

...
Патриарх Неофит отправи обръщение към вярващите за деня на св.
Коментари Харесай

Патриарх Неофит с обръщение в деня на св. Андрей Първозвани

Патриарх Неофит насочи послание към вярващите за деня на св. деятел Андрей Първозвани, оповестиха от Българската патриаршия.

" Всяка година в последния ден на ноември Църквата Христова отбелязва паметта на Свети деятел Андрей Първозвани: Това е апостолът, който Господ пръв повика за служение на Благовестието и който, според евангелското изложение, пръв е разпознал в Христа пророкувания и дълго чакан от старозаветния Израил Месия (срв. Иоан 1:41). Светото Евангелие свидетелства и друго - разказано ни е, че откакто, дружно с брат си Петър, чува апела на Христа " вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на индивиди " (Мат. 4:19), галилейският риболовец нито за момент не се поколебава да се раздели с дотогавашния си живот и да се отдаде на служението, за което е извикан от Самия Господ. " И те - прибавя светият евангелист - незабавно оставиха мрежите, и потеглиха след Него " (Мат. 4:20), споделя Негово светейшество.

Патриарх Неофит отбелязва, че тези отличителни характерности на Свети Андрей Първозвани, за които узнаваме от евангелското изложение, апостолът удостоверява с целия си по-нататъшен живот. Преданието на Църквата свидетелства, че в отговор на Господнята заръка за проповедта на Благата новина (срв. Марк 16:15) до края на дните си той е останал ревнив и неотклонен очевидец на Спасителя измежду голям брой нации и на доста места по света, завършвайки дните си с мъченическа кончина. За нас, като православен народ, е изключително значимо, че с неговото име се свързват и началата на християнската проповед по днешните български земи, заради което Свети Андрей е изключително уважаван и у нас, отбелязва патриарх Неофит.

С честването на паметта на светеца всякога си припомняме началата на апостолството и на проповедта за Царството Божие. Пред очите ни още веднъж оживява ранната Църква - забранявана и преследвана, осмивана и хулена, само че с Божията помощ тържествуваща над своите гонители и хулители. Пред нас са първите Христови възпитаници и непосредствените им приемници: същински стълбове на Църквата, които Сам Господ е определил да бъдат Негови очевидци " до край-земя " (Деян. 1:8) и измежду " всички нации " (Мат. 28:19).

" Животът на Свети Андрей Първозвани и на всички Христови апостоли са образец, благословение и предопределение за всички нас, които Господ също всеки ден събира в Своята Църква, с цел да направи и от нас ловци на индивиди - във времето и на местата, където Той ни е сложил. Делото на апостолството е предопределение за всички нас, без значение от ситуацията ни в обществото, от нашите занятия, умения и гении. Всички ние сме Христови апостоли, по образеца на Първозвания Андрей, призвани с живота, словата и делата си да бъдем вестители на " удобната Господня година " (Лука 4:19).

Като възпяваме и популяризираме подвига на Свети Андрей, ние се утвърждаваме в Спасителя, като извикани от Него и именуващи се с Неговото свято име, проповядващи и очакващи обещаното избавление и безконечен живот. По молитвите на Първозвания измежду апостолите Андрей, на Пресветата наша Дева и Владичица Богородица и на всички Свои угодници Бог да милва и избавя всички нас! Честит и блажен празник! ", отравя благослов патриарх Неофит.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР