Пътната агенция и Националното тол управление имат още работа за

...
Пътната агенция и Националното тол управление имат още работа за
Коментари Харесай

Еврокомисията намали глобите по иска срещу България за пътните такси

Пътната организация и Националното тол ръководство имат още работа за извършване по използване на евродирективата за пътните такси. 

Помните ли по какъв начин експремиерът Бойко Борисов популяризираше българската тол система  - наричаше я знамение на технологиите, най-модерната. Е, поради това знамение България е застрашена от огромни санкции, тъй като Европейската комисия откри, че то е " оперативно несъвместимо " - т.е. не може да обменя данни с мрежите за електронно събиране на пътни такси в другите страни от Европейски Съюз.

Казусът бе предаден на Европейския съд още през април 2023 година " Добрата " вест е, че Европейска комисия е склонила за отчасти понижение на санкциите, които желае да бъдат наложени на България.

Брюксел заведе дело против страната ни, тъй като не е изпълнила евродиректива от 2019 година, която изисква тол системите в страните от Европейски Съюз да се " синхронизират " и да си поддържат връзка - тъй че в случай че някой тир е " пропуснал " да си заплати за използването на пътната мрежа в една страна, да го заловен в идната по маршрута и да го глобят.  Без оперативна съгласуемост българската тол система не може да взе участие в това залавяне на извършители. Освен това не може да може да " разчита " данни от непознати " бордови " устройства и идващи от други страни тирове би трябвало да си купуват нови, от България. И още - в случай че транспортна компания има контракт с един снабдител на " услуги за заплащане на електронни пътни такси " в друга страна, може да се окаже, че у нас не го признават.

В България даже простите неща стават мъчно, пък комплицираните - каквато е тол системата, напряко граничат с невъзможното.  Като начало страната трябваше да одобри промени в Закона за пътищата, които да уредят тънките въпроси за " оперативната съгласуемост ", а по-късно и да разпореди нужните действия. 

Директивата трябваше да бъде приложена най-късно до 2021 година, само че даже приемането на допълненията в закона се забави трагично. Сега от публично известие на Брюксел научаваме, че защото България е " транспонирала отчасти директивата ", може да се отърве с по-малки санкции за закъсненията.   

Последната дума ще има съдът в Люксембург. От известието на Европейска комисия не излиза наяве какво още от евродирективата не е изпълнено.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР