Пътна полиция започна специализирана полицейска операция, насочена към пешеходците. От статистиката е

...
Пътна полиция започна специализирана
полицейска операция, насочена към
пешеходците. От статистиката е
Коментари Харесай

Пътна полиция провежда операция, насочена към неправилно пресичащите пешеходци

Пътна полиция стартира специализирана полицейска интервенция, ориентирана към пешеходците. От статистиката е видно, че през миналия месец януари при тежки пътнотранспортни произшествия са загинали 13 пешеходци, а тежко ранените са 48. При общо записаните 186 пътнотранспортни произшествия с пешеходци, 19 от пострадалите са деца, а 63 хора над 65-годишна възраст.

Пешеходците са пълноправни участници в движението по пътищата. За тях важат правата и отговорностите, написани в Закона за придвижването по пътищата. Именно там е указано категорично, че пешеходците са не просто участници, а са УЯЗВИМИ участници в придвижването по пътищата. За тях има написани специфични правила за поведение. За да бъдат предпазени, са разписани и правила за държание на водачите към пешеходците.

За всички е ясно, че в случай че се стигне до сблъсък сред транспортно средство и пешеходец, ще пострада пешеходецът. Затова всички ние, когато не сме водачи, пътници или не правим работа на пътя, сме длъжни да се съобразяваме със закона. А това в последна сметка е една от гаранциите за нашата сигурност.

Кои обаче са пешеходци? – всеки, който е на пътя отвън пътно транспортно средство и не прави работа по пътя; който бута или тегли велосипед, мотопед, мотоциклет, детска или инвалидна количка или друго пътно транспортно средство без мотор и широко не повече от метър. Пешеходци са и хора с трайни увреждания, които се придвижват с инвалидни колички, задвижвани от самите тях или от мотор, ако се движат със скоростта на пешеходец.

Пешеходците би трябвало да се възползват от своите права и отговорности. Ето някои от тях:

Пешеходецът би трябвало да се движи по тротоара и да употребява подлезите и надлезите и пешеходните алеи, където има такива;
Извън обитаемо място да се движи по банкета и против колите, с цел да ги вижда;
Да пресича на пешеходна пътека.
Ако всичко това липсва, пешеходецът може да пресече пътното платно, но задължително би трябвало:
Да се огледа,
Да се съобрази с придвижването на автомобилите и в двете направления – на какво разстояние са, с каква скорост се движат – бързо ли доближават.
Пешеходецът би трябвало да вдигне нагоре или напречно на пътя едната си ръка, за да сигнализира, че желае да пресече. Но той трябва да се убеди, че всички водачи на пътя са разбрали за желанието му и ще му дадат път да премине.
Никога не пресичай, в случай че не си уверен, че е безопасно за теб!
Запомни, че на пешеходеца е неразрешено

да навлиза ненадейно на платното за движение,
да пресича при лимитирана видимост – когато има завой или друго препятствие на пътя. По-добре е да откри открито място, което ще е задоволително безвредно, за да премине от другата страна. Не забравяй, че колите се движат с много по-голяма скорост и в случай че нямат видимост, ще възприемат пресичащия пешеходец значително късно, което може да му струва дори живота.
На пешеходеца е неразрешено да преминава през парапети и други ограждения, които отделят тротоара от пътя.

Опасно, а и неразрешено е придвижването на пешеходци по автомагистрали.

Моята рекомендация към всички вас, пешеходци, е да се научите да се пазите сами на пътя!

А към вас, водачи, пазете пешеходците! Всеки от вас, когато излезе от автомобила, към този момент е пешеходец! И още нещо важно към възрастните, когато водите със себе си дете, постоянно пресичайте на разрешените за това места. Така вие му давате само верния образец. Обратното би означавало неприятен съвет, който то ще употребява цялостен живот.

Да бъдем толерантни на пътя!
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР