Пътеводител в квантовия свят от британския учен и комуникатор на

...
Пътеводител в квантовия свят от британския учен и комуникатор на
Коментари Харесай

Книга разбулва тайните на квантовата магия

" Пътеводител в квантовия свят " от английския академик и комуникатор на науката Джим Ал-Халили пусна на книжния пазар издателство " Дамян Яков ". Преводът от британски е на Владимир Германов, а научната редакция е на доктор Владимир Божилов.

Пътуването в квантовия свят, на което ни води тази книга, стартира със съкрушителния фокус на природата, в който откриваме, че атомите - противоположно на разпоредбите на всекидневния опит - могат да съществуват на две места по едно и също време. За да разберем по какъв начин е допустимо това, създателят ни връща в зората на ХХ век и ни прави очевидци на раждането на една математически красива, само че в реалност непредсказуема доктрина - квантовата механика, която през идващите 100 години ще унищожи радикално считаните за непоклатими показа на човечеството за структурата на Вселената.

Джим Ал-Халили споделя пределно ясно, на " човешки език ", за всичко това, което се крие зад комплицираните математически формули, и прави тази материя налична даже за начинаещи.

" Тази книга не е единствено за смисъла на квантовата механика. Тя е и за нейните триумфи както в обясняването на толкоз доста явления, по този начин и поради множеството й минали, сегашни и бъдещи приложения във всекидневния ни живот. Ето за какво ще ви поведа на странствуване през философията, субатомната физика и теориите за висшите измерения до днешния високотехнологичен свят на лазери и микрочипове и утрешния незабравим свят на квантовата магия ", показва създателят.

Джим Ал-Халили, притежател на Ордена на Британската империя, е бележит физик, професор и началник на катедра в Университета " Съри " в Гилдфорд. Наред с това постоянно води документални радио- и телевизионни поредици, измежду които номинираната за " БАФТА " " Химията - летливата история " и " Тайният живот на хаоса ", както и " Научен живот " за Би Би Си Радио 4. Член е на Британския институт по физика, притежател на премията " Майкъл Фарадей " през 2007 година и на медала на Института по физика " Келвин ". През 2016 година получава отличие на името на Стивън Хокинг за комуникатори на науката. Джим Ал-Халили живее с жена си и двете им деца в Саутсий, Хемпшир.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР