Патентното ведомство връчи своите годишни награди Още двама български изобретатели

...
Патентното ведомство връчи своите годишни награди Още двама български изобретатели
Коментари Харесай

С иновации в козметиката и медицината още 2-ма изобретатели вписани в “Златната книга”

Патентното ведомство връчи своите годишни награди
Още двама български изобретатели вписаха имената си в “Златната книга ” на Патентното ведомство.

Проф. дн инж. Павлинка Долашка и проф. доктор Костадин Костадинов развиват научната си активност в региона “Индустриална благосъстоятелност ”. За първа година има премия в категорията общ принос в индустриалната благосъстоятелност - получи я Томс Дерсаркисян.

Нанороботи, козметични и лекарствени артикули и машини за рандеман на индустриално злато са изобретенията на тримата.

Всяка година церемонията по регистриране в “Златната книга ” отличава най-изявените български изобретатели и откриватели. Грамотите им връчи в петък в Гербовата зала на “Дондуков ” 2 президентът Румен Радев. Почетни посетители бяха ръководителят на Европейското патентно ведомство Антонио Кампиньош и проф. доктор Владя Борисова – ръководител на Патентното ведомство в България.

Иновативни технологии за приемане на биологично дейни субстанции

от растителни и скотски източници - най-вече от морски и култивиран охлюви, е създаването, която донесе оценката на проф. доктор инж. Павлинка Долашка. С тях се третират бактериални и инфекциозни болести, употребяват се за регенериране и възобновяване на тъкани, като имуностимулатори, както и за предотвратяване от инфекциозни болести. Активните съставни елементи от слуза на охлювите са включени в хранителни добавки и козметични артикули, създадени от проф. Долашка и екипа ѝ в интервала 2014-2022 година в партньорство с български компании.

Тя е с 30-годишен принос в региона на индустриалната благосъстоятелност, началник е на теоретичен колектив в  Института по органична химия с център по фитохимия към Българска академия на науките и на направление “Води ” към Центъра по подготвеност Clean&Cercle. Автор и съавтор е на 13 обекта на индустриална благосъстоятелност, предпазени с патенти за откритие и потребни модели в региона на химията и фармацията. От тях 12 са внедрени в козметични и лекарствени артикули, които се продават у нас и в чужбина.

С създаването на микро -и нанороботи за инжектиране в единична ракова клетка на разнообразни вещества, с които лекарите и биолозите да преценяват каква е реакцията и да се наблюдава по какъв начин тя влияе на раковите формирания, премия заслужи и доктор инж. Костадин Костадинов. Той е с над 35 годишен принос в региона на индустриалната благосъстоятелност. Професор по роботика и мехатроника в института по механика към Българска академия на науките. Автор и съавтор на 20 патента в региона на роботиката и мехатрониката, като 11 от тях са внедрени в разнообразни браншове на индустрията, науката и медицината.

“Ние като инженери осигуряваме единствено инструмента и по този метод оказваме помощ на лекарите и биолозите, тъй като клетките са 20 микрона, доста е мъчно да се инжектира в тези кафези ръчно каквото и да е, по тази причина се употребяват тези микро - и нанороботи ”, изясни инж. Костадинов. Той е основал и роботи за инвитро оплождане “Микрона 01 ”.

Томс Дерсаркисян е създал и внедрил машини и уреди, които работят в Германия, Северна Македония, Украйна и България. Патентованите му новаторски технологии и машини са с потвърден стопански резултат.

По негова технология се добива за първи път индустриално злато при съпътстващ рандеман на пясък, а обявата му за десорбация благодарение на модифицирани електрически заряди в течна среда е една от най-хубавите в света.

Томс Дерсаркисян е създател и съавтор на 14 авторски свидетелства, 3 патента за изобретения и 10 потребни модела в региона на автоматизацията и машиностроенето в минната индустрия.

От основаването на “Златната книга ” до момента се пазят имената на създателите на 17 български открития от международно значение, както и на 130 български изобретатели, означи ръководителят на Патентното ведомство проф. доктор Владя Борисова. По думите ѝ главната цел на ведомството е да работи интензивно за сигурна среда, която да обезпечи отбрана и разпространение на откритията и новаторските решения у нас.

Шефът на Европейското патентно ведомство Антонио Кампиньош добави, че индустрии- те, в които се употребяват интензивно правата върху индустриалната благосъстоятелност, генерират към 53 на 100 от Брутният вътрешен продукт на България – доста над междинния за Европа %, който е 47.

Реплика на “Златната книга ” с достоверния текст от оригинала подари проф. Борисова на президента Радев. А той благодари на всички иноватори и учени за неуморния им труд и блян към нововъведения.

“Златната книга ”, учредена през 1981-а, се отваря един път в годината, с цел да бъде попълнена с имената на най-изявените български откриватели и изобретатели.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР