Пъстротата на крафт бирите все повече оцветява градската култура и

...
Пъстротата на крафт бирите все повече оцветява градската култура и
Коментари Харесай

Там, където бирата среща виното

Пъстротата на крафт бирите от ден на ден оцветява градската просвета и у нас. По нейните талази се носим и ние, не вършим изключение. И по този начин, водени от жадност да опитаме най-новото, се озовахме на премиерата на Vault City Brewing в едно от положителните места за крафт бира в София - Crafter.
 Bath & Barley, първото бирено спа в Брюксел и какво разкриват за него архитектите WeWantMore
Да се къпеш в бира

Какво предлага първото бирено спа в Брюксел

Бирите на Vault City Brewing се появяват за първи път освен в България, само че и въобще на Балканите. И макар че е относително млада (съществува от 2018 г.), шотландската пивоварна се слави като една от най-търсените европейски в своята категория.

Причината е доста елементарна: смелите вкусови комбинации в бирите на Vault City, които в никакъв случай не са за сметка на салдото във усета. Напитките имат плътна текстура и усет, които точно ги отличават и от съперниците, майсторите им извънредно рядко прибягват до потреблението на лактоза - способ, от който се възползват много други пивоварни.
 Снимка 593648

Но забавните истории към шотландците от Vault City не стопират дотук. Първите си две бири те основават в дома на Стивън Смит-Хей - един от създателите на марката. И в случай че продължим историята, ще разберем, че някак си той съумява да убеди и регулаторните органи в Шотландия да лицензират кухнята му като пивоварна, стаята за посетители - като акцизен склад, а мазето - като помещение за ферментация.

Естествено, този самоуверен и атрактивен метод провокира задоволително интерес у другите държани шотландски институции. Впечатлени от концепцията за преобразяване на къщата в пивоварна, те я посещават нееднократно.

Водени от съвсем същото количество любознание, отиваме на място, с цел да разберем какво тъкмо бутилират Vault City. А мястото е Crafter, в края на октомври, когато беше и премиерата на пивоварната у нас.

Толкова доста за бирите на шотландците научихме от създателя на Crafter Мартин Евстатиев. Всъщност, Crafter е една концепция, която намира тройна реализация - една виртуална и две физически. Първа идва виртуалната - онлайн магазин, задвижен напълно от любознанието на Мартин към пъстрия и необхватен свят на крафт бирите.
 Мартин Евстатиев

Мартин Евстатиев

" Всичко беше супер, само че тогава хората не бяха привикнали в такава степен като през днешния ден да си пазарят онлайн, изключително бира, и избраха живия контакт. Затова стигнахме до извода, че ни би трябвало физическа локация и отворихме магазина на ул. " Княз Борис I " 65 ", споделя той.
 Снимка 593649

Скоро след първичния триумф обаче идва и ново предизвикателство - извънредно сензитивните на звук жители на центъра на София. Оказва се, че полицията постоянно е посещавала Crafter, само че не за по бира, а с цел да насочва забележки.

" Започнахме да търсим помещение, в което може да работим до по-късно, без да смущаваме никого. След дълго търсене харесахме пространството на ул. " Христо Белчев " 6, а след няколко месеца бе открит и Crafter bar ", споделя още Мартин.
 Снимка 593651

И в случай че премеждията на магазина са били служителите на реда, то казусът на бара се оказва пандемията. Е, колкото и сложни да са двете години, Crafter оцелява и през днешния ден посреща на цялостни обороти феновете на крафт бирата и виновността и в двете си местоположения.

С какво е толкоз специфична крафт бирата?

Чисто вкусово крафт бирите и всеобщите бири са просто несъпоставими. Друг значим миг са суровините, които се употребяват. При всеобщите бири се търси все по-голямо поевтиняване на крайния артикул, употребяват се все по-нискокачествени първични материали, даже царевица и нишесте, с малко количество хмел. При крафт бирата има тъкмо противоположната наклонност и блян. За най-хубавия краен артикул не се пестят съставките и не се употребяват заместители, а и качествените хмелове и малцове дават напълно друг резултат. И не на последно място - разнообразието в света на крафт бирата е широко за сметка на скучните и безлични всеобщи бири.
 Снимка 593652

Кои бири от селекцията на Vault City са твоите фаворите?

Шотландците непрекъснато основават нови бири, тъй че ще се огранича до две от тези, които сега могат да се намерят у нас. Едната е Papa Doble - бирена интерпретация на обичаното дайкири на Хемингуей с извънредно натоварен усет. Blueberry Pumpkin Spice Latte пък е изцяло в духа на сезона - ужасно вкусна бира, в която има боровинки, тиквени семки, канела, индийско орехче и джинджифил.
 Бира, вино, уиски, коктейл - по какъв начин съгласно барманите изборът на алкохол ни дефинира като хора
Какво издава за характера ни обичаната напитка

Барманът знае най-добре

С коя обаче от бирите на шотландската пивоварна препоръчваш да стартираме?

С по-изчистените Tahiti Treat, Dark Fruits и Lychee & Ginger - с цел да се надгражда последователно към по-сложните и нюансирани усети.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР