Пастор, отец и председател на правозащитна организация с положителни становища

...
Пастор, отец и председател на правозащитна организация с положителни становища
Коментари Харесай

Стикери с кукиш разлепил убиецът Джок Полфрийман в затвора в Казичене

Пастор, отец и ръководител на правозащитна организация с позитивни мнения за австралиеца

За Софийския градски съд чужденецът не се е поправил и превъзпитал зад решетките, с цел да излиза 6 година и 10 месеца по-рано

Стикери с вулгарния жест кукиш разлепил килърът Джок Полфрийман, който сега се намира в затворническото общежитие “Казичене ”. Така австралиецът протестирал против управата на местата за отнемане от независимост. Грозният знак, който съставлява реплика на женски сексуален орган, показван с ръка, “красял ” даже и кабинета на обществен служащ.

За най-новите прояви на австралиеца зад решетките загатна в средата на юли зам.-началникът на софийския затвор Десислав Трайков. Тогава Полфрийман се изправи пред Софийския градски съд, с цел да изиска независимост 6 година и 10 месеца преди да му изтече наказването. Чужденецът излежава 20-годишна присъда. Признат е

за отговорен,

защото на 28

декември 2007 година

наръгал с нож

в сърцето

20-годишния

студент Андрей

Монов

и ранил тежко в гърдите със същото хладно оръжие неговия другар Антоан Захариев след спор в центъра на София. Монов е почитател на ПФК “Левски ” и до през днешния ден в негова памет се организират футболни шампионати.

“Звездата ” на килъра изгря най-силно през 2015 година, когато получи номинация за “Човек на годината ” в съревнование на Българския хелзинкски комитет (БХК). След всеобщ протест и омерзение кандидатурата му бе оттеглена, само че от БХК не отстраниха номинацията на Българското затворническо съдружие за реабилитация, на което Полфрийман е ръководител.

Защитници на австралиеца макар влязлата в действие присъда и до през днешния ден настояват, че той е почтен, защото бил съден от най-корумпираната правосъдна система. Плюсовете, които показват за него, са участията му в най-различни курсове зад решетките, както и че приел ролята на преподавател, с цел да образова съкилийниците си по британски. В пандиза Полфрийман приключил посредством отдалечена форма на образование университета “Макуори ” в Австралия.

Съдът обаче отхвърли да го пусне на независимост и разгласи, че Полфрийман към момента не се е поправил и превъзпитал. Австралиецът и юристът му Калин Ангелов с часове разясниха в правосъдната зала, че Полфрийман не е елементарен пандизчия. Той

“избухвал ” против

несправедливо-

стта и корупцията

зад решетките

Те упорстваха като доказателства по делото да се одобряват 3 характерности в интерес на австралиеца от свещеник, отец и от Красимир Кънев, ръководител на БХК.

Многобройни санкции през годините, след като е арестуван през 2007 година, прочете обаче в досието му зам.-шефът на софийския затвор Десислав Трайков. Провиненията на килъра най-общо може да се обобщят като несъблюдение на заповеди, опит за бягство и показно непокорство. Освен това за 11 година затвор Полфрийман е понижил наказването си с 1 година и половина от работа. “Трудовата активност е наложителна, само че по време на работния развой той не поставя задоволително грижи ”, изясняват от пандиза в Казичене. Последната му известна работа е в артклуба на пандиза на служба отговорник.

В битието си зад решетките Полфрийман си е зашивал устата и е обявявал гладни стачки в символ на митинг. При скорошна инспекция в затворническото общежитие била открита и карта памет, която австралиецът глътнал.

“За 11 години не съм наказван за физическа експанзия. Ако има проблем, пущам тъжби. Съжалявам за гибелта на Андрей Монов, казвал съм го и преди ”, съобщи пред съда Полфрийман, който за първи път проговори на български в залата.

Като контрапункт зам.-шефът на софийския затвор цитира изявления на Полфрийман

за враждебното му

отношение към

затворническата

администрация

и отрасловия зам.-министър на правораздаването проф. Николай Проданов. Посочи и данни за “бунтарство против държавното управление ”.

Съдът се съгласи с Полфрийман, че “реализирането на права ” не съставлява форма на неприязън към затворническите управляващи. “По делото има доста доказателства, че той работи в отбрана на негови и други ползи ”, акцентира арбитър Николай Младенов. Отбеляза, че рискът от рецидив на австралиеца е намалял, само че все пак процесът на коригиране и превъзпитание към момента не е завършил.

Безчет са делата, които той води против затворническата администрация и страната. През 2016 година осъди България в Страсбург на 3500 евро обезщетение поради нарушено право на свободно изложение.

През 2013 година основният прокурор

Сотир Цацаров

отхвърли

настояването на

австралиеца да

излежи остатъка

от 20-годишната си присъда в родината си. Един от претекстовете на обвинител №1 бе, че Полфрийман е наказан да заплати и 400 000 лева кръвнина на родителите на убития Андрей, както и 50 000 лева на потърпевшия Антоан. За да бъде пуснат в миналото да доизлежи наказването си в Австралия, той би трябвало да почисти отговорностите си. Както през 2013 година, по този начин и в този момент Джок към момента не е платил компенсациите. Друг от претекстовете бе, че е наказван нееднократно за сбивания и нападателно държание против пандизчии и надзиратели.

Всеки звук около Полфрийман усилва тъгата на семейство Монови, чийто наследник бе погубен. През пролетта чужденецът за първи път изиска условно предварително освобождение, само че ненадейно, явявайки се пред съда, отдръпна молбата си. Тогава бащата на Андрей Христо Монов, психолог и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия, се закани да търси отмъщение, в случай че съдът пусне Полфрийман. “Ако съдът реши да освободи австралиеца, ще се съобразя с това решение и ще се върна към други кодекси на човешки взаимодействие – като Стария завет. Око за око, зъб за зъб, нищо че съм на 60 година И аз съм служил в специфичните елементи и си припомням някои неща ”, сподели Монов.

Сега последната дума за свободата на Полфрийман има Софийският апелативен съд, който към момента не се е произнесъл. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР