Пастърмата е един от онези деликатеси, които ние българите от

...
Пастърмата е един от онези деликатеси, които ние българите от
Коментари Харесай

Колко сол да сложим на пастърмата, ако искаме перфектния деликатес

Пастърмата е един от тези деликатеси, които ние българите от край време ценим и не пропущаме опцията да сервираме на трапезата си. Домашното произвеждане обаче няма равно на себе си. Освен, че знаем какви артикули сме вложили, удоволствието от похапването е несравнимо.

Направата на пастърма си има и известни тънкости, с които в случай че не се съобразите, рискувате крайният резултат напълно да не е това, което сте се надявали да опитате. Днес ще ви разкрием някои от особеностите, свързани с изработката на домашна пастърма. Сигурни сме, че информацията ще е доста потребна най-много за хората, които са последователи на домашните храни.
Какво да знаем за приготвянето на пастърма?
Едно от най-важните неща е да си набавите в действителност прясно месо. Винаги режете месото по дължината на мускулите, а не напречно. Самото осоляване може да се случи с морска или готварска сол. Няма изключително значение. Количеството на подправката зависи както от месото, по този начин и от съда, в който ще го овкусявате.

Има няколко технологии за осоляване, като една от тях е необятно публикувана и се назовава суха технология. В този случай частите месо се слагат върху пластове сол, чиято дебелина е 1 – 2 см. Другата технология е мариноване в солена саламура. Приготвянето на саламурата не е по никакъв начин комплицирано. В съд се налива вода и се слага едно прясно яйце. Добавя се сол, до момента в който яйцето не изплува на повърхността.
Спрях да закупувам скъпа пастърма, върша си я вкъщи
Студеният сезон е времето, когато на масата се сяда с чаша домашно алено вино и пастърма за мезе, в случай че може и тя да е домашна. Голяма...

Ако избирате да се доверите на сухата технология, месото би трябвало да бъде положено върху пластовете сол за 2 денонощия. Солената саламура изисква малко повече време - 3 денонощия.

Когато изтече това време, пастърмата се обезсолява в съд с хладка вода и по-късно се овкусява с подправките, които сте решили да употребявате.

След като преминете и през тази стъпка, идва ред на сушенето. Важно е пастърмата да съхне на хладно и проветриво място. Няколко седмици по-късно тя ще се трансформира в съвършеното допълнение към чашата с домашно алено вино.

Насладете й се!

Още от ПОЛЕЗНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР