Пасивното инвестиране в индексни борсово търгувани фондове (ETF) си има

...
Пасивното инвестиране в индексни борсово търгувани фондове (ETF) си има
Коментари Харесай

Плюсове и минуси на борсово търгуваните фондове

Пасивното вложение в индексни борсово търгувани фондове (ETF) си има своите фенове по света от десетилетия, а от няколко години и в България към този момент имаме достъп до този инструмент. Тези капиталови схеми оферират доста преимущества, само че имат и дефекти, с които би трябвало да сме осведомени преди да вложим парите си в тях. В тази публикация съм показал главните плюсове и минуси на индексните борсово търгувани фондове.

Предимства на вложенията в ETF- и:

Възможност да влагаме с по-малки суми

Ако решим да си купим акции от 500-те най-големи компании в Съединени американски щати, ще ни трябват стотици хиляди долари, а таксите за нас като самостоятелни вложители ще са убийствени, а това въпреки това ще понижи фрапантно годишната ни рентабилност. Борсово търгуваните индексни фондове генерират милиарди долари капитал от доста дребни вложители и таксите им за търговия са много по-ниски, като печелят най-много от мащаба на бизнеса си. Освен това, те разделят този огромен капитал на дребни части (дялове) и единствено против няколко стотин лв. може са си купим дял от стопанската система на Съединени американски щати, Германия, Италия или друга страна.

По-ниски такси от различни вложения

Едно от главните преимущества на индексните фондове са ниските такси за закупуването и ръководството им. Причините за това са явни:

Те не наемат високоплатени портфолио мениджъри, които да имат знанията и опита да избират най-хубавите вложения.

Не заплащат високи разноски за непрекъсната търговия на фондовите пазари, а единствено закупуват акциите от съответния показател и ги държат.

Не наемат огромни здания, където да работят всички чиновници. На процедура, ръководството на един подобен фонд може да се прави единствено от няколко души, които единствено наблюдават дали някоя компания не е излязла или влезнала в показателя. Всичко останало се прави от програмен продукт.

Много от тези пасивни индексни фондове имат такси за покупка от единствено няколко цента на дял и годишна такса за ръководство сред 0.1% и 0.2%, което е десетки пъти по-малко от сходни взаимни фондове.

По-добра диверсификация и по-малък риск

 

„ Риск “ е една от тези думи в вложението, които не разбираме изцяло, преди да сме изгубили пари. Диверсификацията значи, че разпределяме парите си допълнително активи, като губим част от доходността, само че по този начин си понижаваме доста риска. Това е по този начин, тъй като е доста по-вероятно цената на един актив да падне (или да се повиши), в сравнение с 10, 20 или 500.

ETF-ите следват показатели като S&P 500 (който сплотява 500-те най-големи компании в САЩ) и като си купим дял от него, ние си купуваме част от тези стотици компании. Най-хубавото на показателите е, че в случай че една компания от тях не се показва добре или банкрутира, тя ще се замести от по-добра и по този начин ние няма да загубим (а даже ще спечелим дългосрочно).

Например, при една от последните промени в показателя S&P 500 компанията Yahoo! отпада, като тя е заместена с хотелската верига Хилтън. Ако бяхме вложили единствено в самостоятелните акции на някоя компания, щяхме да загубим от спада на цените на нейните акции. Тази диверсификация и замяната на губещи компании с печеливши, понижава като цяло риска от инвестицията в пасивни индексни фондове.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР