Първото решение на Европейския съд за Механизма за сътрудничество и

...
Първото решение на Европейския съд за Механизма за сътрудничество и
Коментари Харесай

Аделина Марини: Има още живот в Механизма за сътрудничество и проверка

" Първото решение на Европейския съд за Механизма за съдействие и инспекция (МСП) по сигнали от Румъния визира и България , тъй като обяснява правната му стойност... Има още доста живот в МСП. Решението отваря вратите за възраждането на механизма и демонстрира, че той не е напълно толкоз беззъб, колкото си мислехме. Ако се окаже, че този механизъм има зъби и хапе, би могло да се приложи и към кандидатки за участие в Европейския съюз ". 

Мнението е на Аделина Марини, издател на уеб страницата Еuinside, изследовател на Механизма за съдействие и инспекция. 

" За първи път Европейският съюз пояснява МСП . Този механизъм е основан от Европейската комисия посредством две решения - за Румъния и за България. За Румъния имаше четири индикатора, които да извърши, за България - шест. С това тълкувание съдът развързва ръцете и на български съдилища , в случай че попаднат на каузи, които са свързани с някой от шестте индикатора на МСП ". 

Съдът на Европейски Съюз е обединил шест претенции на румънски съдилища, някои от делата са заведени от Неправителствени организации. 

" Тълкуването на съда е доста ясно - защото това е решение на институция на Европейски Съюз, има силата на закон ... България е длъжна да извършва индикаторите... Решението на съда не задължава Комисията да отвори още веднъж МСП за България, само че слага под въпрос до каква степен това решение е било целесъобразно . В момента Комисията не работи по МСП, само че той е деен ", сподели Марини в предаването " Събота 150 ". 

По думите ѝ МСП може да се преглежда и в подтекста на регламента за прекратяване на еврофондове при случаи с проблеми с върховенството на закона. 

" От наша страна МСП може  да се употребява като доказателство за проблеми с господство на закона , което автоматизирано значи прекъсване на еврофондове ". 

Интервюто с Аделина Марини можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР