Първото питане до Конституционния съд след промените в основния закон

...
Първото питане до Конституционния съд след промените в основния закон
Коментари Харесай

Все още деца стават булки: Няма нито една ефективна присъда въпреки закона

Първото запитване до Конституционния съд след измененията в главния закон е реалност. Повод за питането на арбитър Елена Динева-Илиева е съответно заварено дело в Софийски областен съд - искане за брак на 16-годишно момиче с 20-годишен мъж, с който имат общо дете. Съдия Илиева показва и причини, измежду които законът дава право на труд и независим живот на 16 годишните, само че не и на брак.

Снимка: bTV

Справка на bTV в Софийския областен съд демонстрира, че делата с искане за подписване на брак с малолетни са сред 6 и 8 на години.

А цивилен организации повдигнаха друга тематика - за какво макар закона, който им не разрешава, у нас стотици деца на 16 години се женят въпреки и без формален брак. Ето образци от Сливен - наказаните за сходно общуване за предходната година са 173-ма - 48 от тях са дами. Не е издадена нито една ефикасна присъда.

Образувано е дело по искане за определяне на противоконституционност на наредба от закона

В сливенския квартал „ Надежда “ живеят близо 30 000 души. Въпреки че в България ранните съжителства преди 16 години на момичето са криминализирани, в съвсем всяко семейство има такива образци. Много от тях преди тази възраст към този момент имат и свои деца.

Само за предходната година 173 са наказаните за съжителство, 48 от тях са дами. Ефективна присъда няма, най-вече условни, санкции и пробация.

В квартал „ Надежда “ въпросът от каква възраст младите живеят дружно е табу.

Снимка: bTV

Причината – там всички знаят, че законите в България санкционират ранното общуване. В Районната прокуратура в Сливен предходната година са формирани 160 каузи в две групи закононарушения. Ако пълновръстен живее без брак с момиче до 14 може да получи до 5 години затвор, в случай че момичето е под 16 - до две години.

Под ударите на закона са и родителите, когато момчето е до 18, а момичето до 16. И възрастните се крият, само че признават, че е всеобщо.

На гостите се предлага шампанско, дъжд от рози и всевъзможни сантиментални изненади

Според ромските организации ранният брак е разследване от бедността и капсулирането в гетата и не е обичаен за общнoстта.

„ Ранните бракове доста се спекулира, че са традиция в ромската общественост. Аз мога да ви кажа, че нито моите баби, нито моите прабаби не са се женили на 15, 14 или 12 “, съобщи ръководителят на Ромската академия за просвета Стела Костова.

За това закононарушение предходната година от прокуратурата в Сливен са дали 30 условни присъди и са наложили санкции за близо 128 000 лв..

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР