Първото от ноември 2022 г. насам нападение над АЕЦ Запорожие

...
Първото от ноември 2022 г. насам нападение над АЕЦ Запорожие
Коментари Харесай

Международната агенция за атомна енергия призова да няма нови удари над АЕЦ Запорожие

Първото от ноември 2022 година насам нахлуване над АЕЦ " Запорожие " не е довело до приключване на радиация, само че сходни офанзиви могат да са повода за сериозен случай, предизвести Международната организация за атомна сила (МААЕ).

Според Русия, която управлява нуклеарната централа от 2022 година насам, в неделя мястото е било атакувано три пъти от украинските сили. Киев обаче отхвърля да стои зад нападенията.

Без да прецизират кой е причинителят на ударите от МААЕ показаха единствено, че е бил обиден един от шестте реактора и че става дума за сериозен случай.

" Призовавам военните, които вземат решения, да се въздържат от всевъзможни дейности, които нарушават правилата, защитаващи нуклеарните уреди, " написа в обществената мрежа X ръководителят на MAAE Рафаел Гроси.

От прекосяването на нуклеарната централа под съветски надзор Москва и Киев с упрекват взаимно в осъществяването на набези, които могат да провокират нуклеарна злополука. От 2022 година централата не създава ток, само че системите за изстудяване на нуклеарните блокове се намират в т.нар.студен режим. При него един от шестте реактора е оставен да работи при ниско налягане и с ниска температура на охлаждащата вода.

Запорожка и Харковска са измежду областите, в които сред 22 и 29 март Смята се, че в региона на Харков една от водноелектрическите централи е съвсем изцяло разрушена. Според украинските управляващи вредите върху електроцентралите в страна тази зима са по-сериозни, а тук-там мъчно ще могат да бъде възобновени.

След офанзивите най-големият производител на електрическа енергия в Украйна, ДТЕК, съобщи, че през последната седмица на март производството е спаднало с 80% в резултат на съветските удари.

За разлика от предходната зима, когато офанзивите са били най-много против улични стълбове и трансформатори, в този момент те са ориентирани към електроцентрали отвън Киев и то за да бъдат разрушени изцяло.

Другата разлика от преди година, съгласно Financial Times е, че в този момент руснаците употребяват по-прецизни ракети, като единствено за една от последните офанзиви са употребявани тъкмо подобен вид на стойност 100 млн. $.

Според специалисти съветските сили разполагат с такива ракети за най-малко още една или две огромни набези през идващите седмици.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР