Първото нещо, което забелязваме при срещата ни с другите хора,

...
Първото нещо, което забелязваме при срещата ни с другите хора,
Коментари Харесай

Красотата на очите зависи от миглите

Първото нещо, което виждаме при срещата ни с другите хора, са очите. Очите приказват за възприятията, настроението, желанието на човек. „ Очите в никакъв случай не лъжат “ – чували сте постоянно този израз.

Красотата на очите значително зависи от миглите, само че с изключение на за хубост, те  служат за предотвратяване от нездравословното външно въздействие – прахуляк, инсекти, за отбрана от слънцето…


Експертите считат миглите за значима част от нашия темперамент. В предишното очите, обрамчени с нищожни мигли, са се считали за знак за   злобен, остроумен човек, който се опитвали да избегнат с всички сили. Във филмите отрицателните герои имат такива „ плешиви “ очи.

Миглите се образуват още в утробата на майката през 20-та седмица от бременността . Дължината, плътността и наклона на ресничките се дефинира генетично.

Миглите порастват на редове, като на горния клепач  се подреждат до 6 реда, а на долния – 3-4 реда.

Броят на космите на горния клепач варира от 100 до 260, на долния – от 50 до 160, а дължината им може да бъде от 8 до  12 мм горе, а на долния клепач – 6-8 мм.

Ресниците порастват непрестанно със скорост 0,12 – 0,14 мм дневно и падат като всеки вид коса. За цялостното възобновяване на миглите са нужни 5 месеца . Някои антипиретични медикаменти забавят доста растежа на косъма. Такъв е да вземем за пример известният Парацетамол .
Обикновено мъжете имат по-дълги мигли от дамите, а светлокосите са с по-къси от тъмнокосите.
Притежателят на най-дългите мигли в света сега е индиецът Футо Рав Мави от провинция Месок до Делхи. Дължината на ресниците му е 4,7 сантиметра.
От всички живи същества на Земята, камилите имат най-плътните и дълги мигли.

Миглите са формирани от протеина Кератин ( 97%) и вода ( 3%). Мастните жлези, ситуирани в основата на миглите, създават специфична загадка за смазване на космите, предпазвайки ги от изсушаване и начупване.

Цветът на миглите може да се разграничава от този на косата. Това зависи от наличието на пигмента меланин и съотношението на жълти, червени и черни съставни елементи. Колкото повече е наличието на меланина, толкоз по- мрачен е косъмът.

Миглите са най-грубите и твърди косми по човешкото тяло. Но даже и те губят силата и еластичността си с течение на времето. С възрастта качеството на нашите ресници се трансформира – стават по-тънки и по-малко плътни. Затова грижата за очите и миглите е доста значима. Никога не трябва да си лягаме, без първо да премахнем грима. Той е нездравословен освен на миглите, само че и на кожата към очите.

Дългите и подчертани мигли се смятат за симптом на женственост в доста култури. В Древна Гърция и Древен Египет дамите са изгаряли специфични пръчици върху глинен съд, а по-късно са поръсвали миглите си с образувалия се въглен.

Първата серпантина за мигли се появява през 1917 година и представлявала примес от черни въглища и вазелин.  Неин производител е американската компания Maybelline.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР