Първото клинично проучване, което изследва влиянието на глада върху емоциите

...
Първото клинично проучване, което изследва влиянието на глада върху емоциите
Коментари Харесай

Чувството за глад не е само във въображението ни

Първото клинично изследване, което изследва въздействието на глада върху страстите на хората, демонстрира, че възприятието на апетит е обвързвано с по-големи равнища на яд и нервност и по-ниски равнища на наслаждение.

Това сочи неотдавнашен отчет, оповестен в рецензираното списание PLOS One на Обществената библиотека за просвета.

" Иска ми се да си довърша сандвича за закуска, само че упоритата ми същина реши да не го прави и в този момент стартирам да изгладнявам ", написа в Туитър американската сноубордистка Клои Ким по време на неотдавнашните Зимни олимпийски игри.

" Много от нас са наясно, че гладът може да повлияе на страстите ни, само че изненадващо малко научни проучвания са отдадени на самия апетит ", счита водещият създател доктор Вирен Свами, професор по обществена логика на психиката в университета Anglia Ruskin в Обединеното кралство, в прессъобщение за новото изследване.

„ Установихме, че гладът е обвързван с равнищата на яд, нервност и наслаждение ", сподели той във връзка новото клинично изследване. Групата е проследила хората в тяхното всекидневие.

Изследователи от Обединеното кралство и Австрия набрали 121 възрастни от Централна Европа.

Шестдесет и четирима възрастни участници на възраст от 18 до 60 години приключили изследването.

Около 81% от включените в извадката са дами.

В изследването е употребен способ за оценка, прочут като " способ на извадката на прекарванията ", с цел да се разбере по-добре по какъв начин гладът въздейства върху прочувствените резултати в живота на хората.

Участниците оповестяват за възприятията си и за равнищата на апетит, като дават отговор на предложения в приложение за смарт телефон за попълване на къси анкети, които изследването изпраща пет пъти на ден на полуслучаен принцип в продължение на три седмици.

Изследването откри, че гладът е обвързван с 37% от измененията в раздразнителността, 34% в гнева и 38% в удоволствието, откакто са следени променливите, които биха могли да повлияят на резултатите от изследването, в това число възрастта, пола, показателя на телесната маса и хранителния режим на участниците, се показва в известието.

Проучването не регистрира проблеми с психологичното здраве или други фактори, които могат да допринесат за отрицателните страсти, макар че управлява чертата яд, съгласно Medical News Today, който проучва изследването.

Изследователите откриват, че ежедневните съмнения на глада, както и остатъчните равнища на апетит (измерени посредством междинни стойности за триседмичен период) са свързани с нервност, яд и неодобрение.

" Смятаме, че това е първият път, в който се потвърждава връзка с отрицателните страсти при две разнообразни форми на самоотчитане на глада ", споделят създателите.

Изследователите измерили също по този начин удоволствието и възбудата.

Отговорите на участниците за наслаждение варират от 0 до 100, като 0 е „ доста неприятно ", а 100 „ доста прелестно ", а отговорите за възбуденост варират от 0 „ унесеност " до 100 „ мощна възбуденост ".

Свами изясни, че " възбудата " се отнася по-скоро до физиологичната възбуденост или неспокойствие, в сравнение с до щастието, което разрешава " по-цялостно отчитане на емоционалността на участниците ".

Но за разлика от отрицателните страсти, като нервност, яд и неодобрение, резултатите не са доста свързани с равнищата на възбуденост.

" Въз основа на нашите резултати може да се твърди, че точно комбинацията от отрицателни положения и висока възбуденост е обвързвана с високи равнища на апетит, а не възбудата сама по себе си ", споделят създателите.

„ Това може да помогне да се изясни за какво положенията на мощна възбуденост, като да вземем за пример яд, в нашето изследване демонстрираха забележителна връзка със самооценката за апетит ", споделят създателите.

В проучването се отбелязва, че някои обстановки е по-вероятно да доведат до яд и неспокойствие спрямо други - като да вземем за пример да си самичък против това да си в групова конюнктура или да работиш против това да се забавляваш. Проучването е лимитирано, защото не е могло да мери подтекста на тези обстановки.

Авторите допускат, че прекарването на апетит може да се трансформира в отрицателна страст посредством разнообразни обстановки от всекидневието, които се възприемат по отрицателен метод, съгласно Medical News Today.

Така че гладът може да не води рефлекторно до отрицателни страсти, само че подтекстът на това по какъв начин хората изпитват апетит може да повлияе на техните страсти и държание.

" Въпреки че нашето изследване не показва способи за намаляване на отрицателните страсти, провокирани от глада, проучванията демонстрират, че способността да се отбелязя дадена страст може да помогне на хората да я контролират, да вземем за пример като [разпознаем], че се усещаме ядосани просто тъй като сме гладни ", споделя Свами в известие за пресата.

" Следователно по-доброто осъзнаване на това, че сте гладни, може да понижи вероятността гладът да докара до отрицателни страсти и държание у хората. "

Източник:БГНЕС

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР