Първото издание на Родопския международен фестивал на документалните филми (RIFE)

...
Първото издание на Родопския международен фестивал на документалните филми (RIFE)
Коментари Харесай

Нов международен фестивал за документално кино с първо издан...

Първото издание на Родопския интернационален фестивал на документалните филми (RIFE) ще събере от 16 до 20 септември в Смолян млади режисьори, кинопрофесионалисти, както и аудитория от България, Гърция и Турция, оповестиха от Гьоте-институт. Те са поканили на форума кино специалисти от Германия. Фестивалът ще направи поредност от семинари и осведомителни и просветителни стратегии за филмовата промишленост.

Един от най-значимите немски документалисти, Андрес Файел, ще организира майсторски клас за дебютното издание на RIFE. Той ще прекара един ден в работна група със студенти по кино от България, Гърция и Турция. Във филмите си Файел преглежда настоящи, от време на време доста спорни тематики и е прочут с интензивните си, дългогодишни изследвания. Пет от наградените му документални филми ще могат да бъдат гледани в Смолян.

Програмата съдържа две интернационалните конкурсни кино стратегии - за документални игрални филми и за късометражни документални филми. В конкурсната стратегия вземат участие 10 кино лентата, 3 от които от Швейцария, плюс документални произведения от Гърция и Турция на друга тема. Слоганът на късата секция е „ Когато любовта е обществен проблем “.

Фестът се възражда от Христо Бакалски. Той е съществувал преди повече от 30 години, само че в различен формат. Прожекциите ще бъдат навън на площада в родопския град.

Професионално интернационално жури ще дефинира носителите на премиите за най-хубав късометражен и междинен филм и най-хубав документален филм, а публиката ще има опция да излъчи собствен победител.

Фестивалът се осъществявa взаимно с Гьоте-институт България и с общителното подпомагане на НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “, филмовия университет „ Конрад Волф “ в Потсдам-Бабелсберг и община Смолян.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР