Първото издание на Деня на европейските автори се открива в

...
Първото издание на Деня на европейските автори се открива в
Коментари Харесай

Мария Габриел открива първото издание на Деня на европейските автори в България

Първото издание на Деня на европейските създатели се открива в София в понеделник, на 27 март, оповестиха от Представителството на Европейската комисия (ЕК) в София.

Денят на европейските създатели е нова самодейност на еврокомисаря по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел, която цели да насърчи четенето измежду младото потомство, разкривайки пред учениците благосъстоянието на европейската литература.

Официалният старт на литературния празник ще бъде даден на конференция в София Хотел Балкан от комисар Габриел и българския публицист Георги Бърдаров, притежател на Европейската премия за литература за 2021 година Конференцията ще се излъчва онлайн на уеб страницата на самодейността.

Събитието ще събере представители от обществени институции в Европейски Съюз, неправителствени организации и дейци в региона на книгоиздаването и културата. Конференцията ще даде опция на участниците да споделят положителни образци и практики, за това по какъв начин просветителната система и книгоиздаването си сътрудничат в дейностите за поощряване на четенето в учебните заведения на локално, национално и европейско ниво.

Инициативата Ден на европейските създатели цели да разпространява четенето и помогне на младежите да открият благосъстоянието на европейската литература. През този ден създатели и възпитаници в цяла Европа ще четат фрагменти от обичани европейски книги. Денят на европейските създатели ще бъде годишно събитие, което ще се организира във всички страни членки, събирайки представители на книжния бранш и на образованието за разпространение на европейската литература в междинните учебни заведения, оповестиха от Представителството на Европейска комисия.

Стотици междинни учебни заведения в Европейски Съюз и в България се чака да се включат в специфични сесии за четене на глас с европейски създатели посредством общността eTwinning. Комисар Мария Габриел ще посети една от тези сесии в столичното в 32-ро СУ „ Св. Климент Охридски “ дружно с писателя Георги Бърдаров.

В рамките на самодейността Европейската комисия провежда и обиколка на европейски създатели, които ще посетят учебни заведения, библиотеки и книжарници, с цел да прочетат персонално част от техни произведения и да привлекат вниманието на младите към разнообразието на европейските културни творби.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР