Първото гостуване на Софийската филхармония в залата на Берлинската филхармония

...
Първото гостуване на Софийската филхармония в залата на Берлинската филхармония
Коментари Харесай

Софийската филхармония развълнува берлинската публика

Първото посещение на Софийската филхармония в залата на Берлинската филхармония изправи на крайници стотиците фенове от немската столица, които участваха на концерта в понеделник вечерта.

Националният филхармоничен оркестър впечатли феновете на класическата музика в Берлин с Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров и Симфония №4 " Италианска “ от Феликс Менделсон-Бартолди. Солист в концерта беше известният пианист Людмил Ангелов.

Рядко са ни възприемали с толкоз огромен възторг, както тук, в Берлин, показа пред Българска телеграфна агенция диригентът и шеф на Софийската филхармония Найден Тодоров.  " Мисля, че това е едно начало за последващи концерти в тази прелестна зала. Сега започваме диалози за бъдещи концерти в огромните градове, в това число Берлин ", сподели още маестрото.

По думите му публиката е била прелестна. " Много хора пристигнаха при мен и споделиха, че са впечатлени, и че са изумени, че може да има подобен оркестър, който те не познават. Оркестър с подобен тон и толкоз доста цветове в своето свирене ", сподели маестро Тодоров.

" Мисля, че успяхме да подберем една сполучлива стратегия, тъй като Панчо Владигеров е доста обвързван с този град. Людмил Ангелов, естествено, е един прелестен пианист и един от най-хубавите реализатори на Панчо Владигеров изобщо. А Симфония №4 " Италианска “ на Менделсон има свое лично обръщение, което през днешния ден е доста настоящо - че би трябвало да гледаме с усмивка на живота и да търсим хубавото, а не да се вглеждаме и да търсим неприятното. И мисля, че това обръщение стигна до хората в Берлин и това беше повода за тази реакция на публиката ", разяснява Найден Тодоров.

" Също по този начин, би трябвало да кажем, че оркестърът беше доста мощен. Защото тази зала е именита и този оркестър заслужаваше да стъпи в нея. И аз съм доста благополучен, че съм диригентът, дирижирал първия концерт на Софийската филхармония в залата на Берлинската филхармония ", добави маестро Тодоров. Залата е емблематична, защото е констриурана под егидата на популярния диригент Херберт декор Караян.

" Оркестърът не свири бис, макар че публиката доста настояваше. Много дълго време продължиха аплаузите. Но, в последна сметка, аз взех решение да изкарам оркестъра, тъй като си мисля, че по-късно осъществяване, което направихме на Менделсон мъчно може нещо по-късно да има смисъл ", сподели още маестро Найден Тодоров.

" За мен беше значима реакцията на сътрудниците от Берлинската филхармония, където въпреки всичко слушат най-големите оркестри по света. Беше значимо по какъв начин реагираха сътрудниците от малкия екран Medici, които снимаха този концерт за Medici и за Mezzo TV. Те споделиха, че това е нещо особено, за което ще се приказва дълго време ", сподели маестрото.

Събитието е по самодейност на Българския културен институт (БКИ) в Берлин и е отдадено на неговата 60-годишнина. На концерта участва министърът на културата проф. Велислав Минеков и първата дама Десислава Радева, сподели маестро Найден Тодоров, немски депутати, дипломати, предприемачи, както и Ценко Минкин - ръководител на Съюза на българските композитори. 

След " Италианската " симфония на Менделсон, мога да кажа, че Софийската филхармония фактически покори Берлин, разяснява пред Българска телеграфна агенция шефът на Българския културен институт в немската столица Борислав Петранов.

" Залата в Берлин е една магична зала. Българските симфоници имаха огромен триумф. Людмил Ангелов беше извикан четири пъти на сцената, след което извърши произведение на Шопен. То беше изпълнено с доста, доста, доста, доста обич. Прозвуча някак си неземно, от което залата се възторгна още повече ", споделя Петранов.

" Музикантите бяха изкарвани на сцената с ръкопляскания пет пъти, с доста крясъци " Браво! " и аплаузи, които звучаха дълго време. Радвам се, че по някакъв метод станах повода за този първи исторически концерт в огромната зала на Берлинската филхармония и поисквам от сърце да имат още доста такива концерти на това популярно място ", сподели още той.

" Това беше една знакова вечер за Софийската филхармония. Още повече, че е в емблематичната зала на Берлинската филхармония, която е значима за всеки един международен музикант и международен състав. Още повече, че това е първото посещение на Софийската филхармония в тази зала. Това е залата, направена непосредствено под контрола и егидата на Херберт декор Караян ", сподели и ръководителят на Съюза на българските композитори Ценко Минкин пред Българска телеграфна агенция.

" Мога да кажа, че нощес имаше едно значимо осъществяване, почтено показване на българските чудесни музиканти и фантастичния, несъмнено, Людмил Ангелов. Имахме една компактна, проведена, мобилизирана филхармония - мобилизирана, в положителния смисъл на думата, да се показа и да потвърди своето място измежду международните сформира ", разяснява Ценко Минкин.

" Това беше една хубава вечер и по тази причина всички ние бяхме тук, с цел да изразим нашата поддръжка към тази изява на българското музикантство, да сме съпричастни и да се радваме. Защото оценката на немската аудитория беше доста забележителна. Аз персонално доста бих се радвал това да е първото от редица турнета на Софийската филхармония из европейските столици ", сподели още Ценко Минкин.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР