Първото британско лазерно оръжие, наречено DragonFire, беше успешно изпробвано за

...
Първото британско лазерно оръжие, наречено DragonFire, беше успешно изпробвано за
Коментари Харесай

Първото лазерно оръжие срещу дронове: Великобритания обяви успешен тест на DragonFire

Първото английско лазерно оръжие, наречено DragonFire, беше сполучливо тествано за събаряне на движещи се със скоростта на светлината дронове, заяви министърът на защитата на Обединеното кралство Грант Шапс в обществената мрежа Х (Twetter).

" Британски военни за пръв път смъкнаха безпилотни самолети, употребявайки лазери за прорязване на приближаващи се цели със скоростта на светлината ", написа Грант Шапс на X.

Тестът е извършен на Хебридските острови, западно от Шотландия. DragonFire е толкоз прецизен, че може да уцели монета от 450 грама (паунд) от разстояние един километър, се показва в изказване на Министерството на защитата на Обединеното кралство. Максималният му обхват обаче е систематизиран като отбранителна загадка.

" Възможно е да бъде инсталиран на бъдещи военни кораби, той ще бъде жизненоважно оръжие за Обединеното кралство, защото опасността от войната с безпилотни летателни апарати нараства. DragonFire е единствено една от евентуално революционните качества, в които влагаме, с цел да спечелим преимущество пред нашите врагове ", съобщи министър Грант Шапс в X.

Освен това оръжието е и доста на ниска цена. Експлоатацията му коства по-малко от 10 паунда (23.13 лева) на изстрел, което е много по-малко от хилядите паунда, нужни за прихващане на дрон в Червено море, да вземем за пример.За английските военноморски сили, които ще могат да употребяват DragonFire, залогът е огромен. Той би трябвало да отвърне на удара, употребявайки противовъздушни средства, най-много ракети, които са скъпи, против дронове или нискокачествени, на ниска цена създадени ракети.

В един несъразмерен спор тази разлика в разноските постоянно се употребява от по-слабия съперник за източване на средства от по-силния съперник. Все по-широкото потребление на безпилотни летателни апарати от доста въоръжени терористични групи е мотив за безпокойствие за военните.Поради това лазерното оръжие би могло да бъде рентабилно решение. Разработването на DragonFire изискваше инвестиция от 100 млн. паунда (231.33 млн. лева), само че единичната му цена е доста ниска.

Изстрелването на DragonFire в продължение на 10 секунди е равностойно на разноските за потребление на характерен нагревател единствено за един час, показва Министерството на защитата на Обединеното кралство, до момента в който разноските за изстрелване на ракета могат да доближат 200 000 $ (364 820 лева).

Новото оръжие ще стартира да действа от 2029 година и с него ще могат да се оборудват единствено най-новите фрегати. " Кралската войска и Кралският флот обмислят потреблението на тази технология като част от бъдещите си качества за противовъздушна защита ", се добавя от английското ведомство.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР