Първообразът на Дух в броня е култовата манга поредица от

...
Първообразът на Дух в броня е култовата манга поредица от
Коментари Харесай

Повече броня, отколкото дух

Първообразът на " Дух в ризница " е паметната манга поредност от Масамуне Широу , чиито първи епизоди излизат през 1989 година Няколко години по-късно се ражда и анимационният филм на Мамору Оши, придобил още по-култов статус. Историята на майор Мотоко Кусанаги – човешко схващане, затворено в механично тяло, слага доста метафизичен въпроси за живота, човешката характерност и връзките сред хора и машини.

Сега холивудският игрален филм на Рупърт Сандърс би трябвало да скочи над много висока летва, изключително в навечерието на идващия " Блейд Рънър ", чийто именит първи филм е сериозен подстрекател на анимацията на Мамору Оши. Успял е главно във образните резултати.

Изборът на за ролята на Майора е толкоз отегчителен след еднотипните й представяния в " Отмъстителите " и " Люси ", че не носи нищо вълнуващо на кино лентата. За мен най-приятният персонаж беше този на Такеши Китано в ролята на началника на познавач частта, в която Мотоко служи, само че да не не помня и създателката й – доктор Олет, в чиято роля сполучливо се подвизава.  Антиутопичната стилистика на мрачния предстоящ свят, в който виртуалната действителност господства над пейзажа, а усъвършенствания – над човешката природа, е задоволително впечатляваща, с цел да не си даваме сметка какъв брой в действителност историята се плъзга по повърхността.

Развълнувах се ненапълно, признавам, от сцената, в която Мотоко и Кузе се простят с предишното си и всеки избира пътя към едно битие отвън рестриктивните мерки на човешкото... Но до края отново не се отървах от възприятието, че филмът копира своя прототип и че нещата са направени без душа. Ако перифразираме заглавието, в този филм има повече ризница, в сравнение с дух.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР