Първоначално момиченцето не е осъзнавало какво му се случва. Благодарение

...
Първоначално момиченцето не е осъзнавало какво му се случва. Благодарение
Коментари Харесай

Година и половина насилвано дете чака правосъдие

Първоначално момиченцето не е осъзнавало какво му се случва. Благодарение на своя съученичка обаче детето се свързва с психолог. Така този смут завършва, само че стартира нов – обвързван с делата, против насилника.

За злощастие, на момиченцето, опълчило се против всичко, се е наложило голям брой пъти да опише историята си, да се изправи напълно единствено против насилника си, който в това време е имал поддръжка от родственици и другари.

Първоначално момичето се оплаква на телефона на доверието, че е изнасилвано неведнъж от втория си татко. След диалог с оператори звъни и в полицията. Следва обзор от 8 лица, наложило се в правосъдната зала да се изправи против насилника си.

След освидетелстването, детето три пъти е викано в полицията да дава показания, а разпита става в наличието на психолог.

"Една година мина, до момента в който се повдигне обвиняване. А детето към този момент ми споделя: „ Не желая да описвам повече, желая да забравя”, споделя юрист Мариана Евтимова, представена от Нова ТВ.

Случаят разяснява и зам.-омбудсманът Диана Ковачева: „ Няма една съответна институция, която да е виновна за насилието на децата, по тази причина всичко би трябвало да работят в синхрон. Важно е практиките да са използвани, другояче е единствено лист хартия. А това прави ролята на институциите доста значима. Разпитът на едно дете го травмира и нашето законодателство би трябвало да го има поради. Насилието е спомен, който мъчно може да бъде изтрит”.

„ Мина година и повече, откогато това дете набра храброст да опише своя проблем. То чака година правораздаване и няма по какъв начин да има вяра в него, тъй като продължава да бъде разпитвано и да влиза в правосъдна зала”, споделя Екатерина Велева от Фондация П.У.Л.С..
„ Темата за принуждение над деца е извънредно сензитивна. Да защитиш правата на едно дете преди и откакто е потърпевшо от принуждение изисква подготвеност и ясна нормативна база “, съобщи зам. - омбудсманът Диана Ковачева по време на кръглата маса, на която беше оповестен казусът. Форумът се провежда взаимно от институцията на Омбудсмана, Фондация П.У.Л.С. и Национална мрежа за децата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР