Първоначално Босна и Херцеговина реши да се бори с коронавируса,

...
Първоначално Босна и Херцеговина реши да се бори с коронавируса,
Коментари Харесай

Пандемията е възможност за реформи в Босна и Херциговина

Първоначално Босна и Херцеговина реши да се бори с ковид, като вкара едни от най-строгите ограничавания в цяла Европа. Още през март бе неразрешено на всички заведения за публично хранене и комерсиалните центрове да работят, границите бяха затворени за туристи и даже беше въведен вечерен час. Гражданите на възраст над 65 години и под 18 години бяха третирани изключително строго - те не можеха да напущат дома си въобще.Страхът от ковид в началото потисна протеста на някои деятели за правата на индивида и общественици против сходни ограничения. В последна сметка обаче Конституционният съд постанови, че решението за възбрана на придвижване за лица над 65 и под 18 година нарушава конституцията.

Че управляващите в БиХ са наложили ограниченията преждевременно, без сериозна оценка на изгодите и вероятните последствия, стана явно, когато тъкмо преди  Курбан байрам в края на май всички ограничавания бяха ненадейно отстранени. Гражданите, които бяха в изолираност два месеца, напълно се разпуснаха - като се почне от отвод да носят маски до всеобщи събирания на публични места. И резултатите не закъсняха - от страна с един от най-ниските проценти инфектирани Босна и Херцеговина стартира да регистрира ряко нарастване на броя на инфектираните и страната влезе в аления лист на европейските страни като рискова зона. В отговор управляващите още веднъж започнаха да вкарват ограничавания, въпреки и не толкоз строги - бяха неразрешени обществените събирания в по-голеи групи хора, всички обекти трябваше да затворят в 23 часа, футболните мачове се играеха без аудитория, а кината и театрите работеха с стеснен потенциал.

 

Икономически последствия

 

Мерките нанесоха сериозен удар на стопанската система на Босна и Херцеговина, изключително за браншовете, които трябваше въобще да преустановят работа за избран интервал от време. Както на всички места по света, най-засегнати бяха ресторантьорството и туризъмът. Ресторантьорите неведнъж проведоха митинги с искане държавното управление да анулира ограниченията си. Алмир Сколяк, притежател на известно кафене в Сараево, изяснява, че поради пандемията и държавните ограничения е трябвало да редуцира чиновници. " Задържах служащите, колкото можах, и претърпях големи загуби, очаквайки, че „ затварянето “ ще премине бързо, обаче, помощта от страната не пристигна, работата не възвърне и трябваше да редуцирам ", изяснява той. Според него нареждането всички обекти да затварят в 23 часа е изцяло безсмислена и контрапродуктивна. „ Разбирам условието да се носи маска, да се пази отдалеченост в кафенетата и така нататък Но каква тъкмо е логиката да се ограничи работата до 23 часа? Тогава коронавирусът напуща дома? Освен това хората, вместо да се събират в заведенията за хранене, започнаха да се събират у дома. Така че единствената последица от този ход е, че оставя ресторантьорството без милиони доходи и изпраща стотици служащи в бюрото по труда ", споделя Скопляк.

Гражданите, както и някои министри, също се възпротивиха на тази мярка, само че тя остана в действие.

Туристическият отрасъл обаче бе още по-зле. С изключение на Неум, единствения морски град в Босна и Херцеговина, който записва рекордни визити, останалите регистрираха огромни загуби поради невъзможността да се пътува. Границите бяха отворени и първите туристи започнаха да идват чак в средата на септември, в края на туристическия сезон. Така туризмът, един от най-бързо разрастващите се браншове през последните години в Босна и Херцеговина, регистрира спад от 80% по отношение на предходната година. Много хотели и туристически организации бяха принудени да затворят. Един Демирович, който основава лична организация преди три години, изяснява, че до март бизнесът му е вървял чудесно, с помощта на притока на туристи в Сараево. След като останал поради коронакризата без клиенти и работа в продължение на месеци, най-сетне решил да закрие компанията. " Не е несъмнено по кое време ще се възобнови туризмът. В последна сметка трябваше да съкратя всичките си 7 служащи и да затворя компанията, тъй като просто нямам пари да заплащам толкоз доста разноски, когато няма доходи, а страната реши да не оказва помощ “, изяснява Един.

 

Икономически ограничения

 

Европейският съюз утвърди пакет на стойност 857 милиарда $ за възобновяване на вредите от следствията на ковид и редица спомагателни ограничения за битка с ковид. За Западните Балкани са отделени 3.3 милиарда евро.

В Босна и Херцеговина, една от най-бедните страни в Европа, обаче заради комплицираната вътрешна политическа система и нежеланието на локалните управляващи и партиите да поемат отговорност за проблемите, се стигна до блокиране на 250 милиона КМ /босненска конвертируема марка/ помощ от Европейски Съюз. Причината е колкото неуместна, толкоз и банална: министри от Република Сръбска в Съвета на министрите на Босна и Херциговина упорстват Република Сръбска да бъде упомената в съглашението с Европейски Съюз за разпределение на помощта.

Същият Министерски съвет към момента не е предложил никакъв набор от стопански ограничения на държавно равнище, а държавното управление на Федерация Босна и Херцеговина е похарчило единствено 18% от плануваните скромни 488 милиона за подкрепяне на стопанската система. Единствените съществени ограничения, подхванати до момента, са решенията да бъдат поети осигуровките на работодателите, които пожелаят това, за април, май и юни. За разлика от Сърбия, управляващите в Босна и Херциговина не взеха решение да плащат  непосредствено на жителите.

 

Уроци, които сме (не) научили

 

Очаква се спадът на Брутният вътрешен продукт на Босна и Херцеговина да е 5,5% тази година. Очевидно е, че ограничения като възбрана за напредване след 18 часа или възбрана за работа на заведения за публично хранене след 23 часа, или за влизане на туристи в страната са изцяло неправилни. Но рецесията е и опция да се проведат някои по-дълбоки стопански промени, които биха привлекли непознати вложения, в случай че западните компании решат да изтеглят индустриалните си мощности от Китай. За да се заинтересуват те от страната като евентуална опция за вложения, е належащо да има правна сигурност, политическа непоклатимост, ниски налози и елементарни бизнес правила. И за това е належащо да се извърши цяла поредност от сложни промени за къс интервал от време, само че по кое време, в случай че не тъкмо в този момент?

 

Тази публикация е оповестена в границите на самодейността „ Истории от района “, осъществена от " Республика " в съдействие с   (БиХ),   (Косово) (Сърбия), (Черна гора), (Хърватия), (Албания) и  (България).

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР