Първо се ваксинират здравните работници, послед заведенията с хора с

...
Първо се ваксинират здравните работници, послед заведенията с хора с
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Ваксините на Pfizer и Moderna действат срещу английския щам

Първо се имунизират здравните служащи, послед заведенията с хора с увреждания и старческите домове. След това последователно ще се извършва имунизационният проект, тъй че хората, които желаят да се имунизират, би трябвало да изчакат. Това съобщи пред Българска национална телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Той изясни, че имунизациите, които сме сложили, са сравними с бройките във Финландия, Чехия, Холандия. „ Когато сме сравними с тях, се веселя. Румънците до през вчерашния ден бяха ваксинирали 4 на 1000 души население, ние двама “, добави Кантарджиев.

По думите му към този момент могат да се може да се употребяват 6 дози от един флакон от имунизацията на Pfizer, при 5 до момента. Това повишава с 20% броя на имунизираните с тази ваксина.

Проф. Кантарджиев разяснява и въпроса дали имунизациите, които се ползват, могат да работят на „ британския щам “ на ковид.

 „ Говори се за две нови разновидности - една в Южна Африка и една в Япония. Първо да кажем какво е разновидност. Всеки вирус, предавайки се от човек на човек за дълго време, трансформира своята генетика и мутира. Досега са известни 4000 разновидности на ковид, който потегли от Ухан. Голяма част от тези разновидности са такива, които не водят до смяна на неговите аминокиселини и белтъци. Друга част водят до такава смяна, само че не и до смяна на неговата болестотворност и метода му на разпространяване. “ Коментира той.

„ Когато стана разновидността във Англия през септември, идващият месец към този момент имаше данни за нея и стартира да се търси решение. Най-вероятно тази разновидност я има и у нас. Имаме косвени данни на хора, които идваха от Англия у нас. При тази разновидност се получи една нова генетична линия, която към този момент потегля по Европа. Мутацията е в тази част на генома, в която вирусът се свързва с човешките кафези. Наличните ваксини - на Pfizer и Модерна, работят върху британската разновидност на ковид, разясни проф. Кантарджиев. 

Той разясни, че същото може да се каже и за имунизацията на AstraZeneca по отношение  на британския вариант, само че при нея терзанията са свързани с по-ниската й успеваемост.

„ Някои страни като Австралия съществено се замислят дали да купуват тези количества от AstraZeneca, защото една ваксина, която прави имунитет в 60-70% от хората за малко време да направи т.нар групов имунитет в обществото “, разяснява той.

Проф. Кантарджиев подсети, че Европейска комисия към този момент води договаряния и за съветската ваксина „ Спутник V “. „ Двете ваксини са кардинално идентични, само че при AstraZeneca аденовируса е маймунски, а при съветската човешки. Една композиция от двете би била в положение да даде доста висока успеваемост “, добави той.

Според него двете могат да бъдат въведени в композиция.

Проф. Кантарджиев предвижда съществено понижаване на броя новозаразени с ковид през лятото и поради поставените ваксини. Допълни, че трайността на добития от имунизациите имунитет против COVID-19 трае към 7-8 месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР