Първо, реагира спокойно и адекватно при поява на нови хора

...
Първо, реагира спокойно и адекватно при поява на нови хора
Коментари Харесай

Детето само ще покаже, че е готово за детската градина

Първо, реагира умерено и съответно при поява на нови хора – връстници или възрастни

Второ, добре понася раздялата с близки, бързо се разсейва и успокоява, откакто си тръгнат. Трето, научено е да се обслужва – храни се единствено, употребява тоалетна, облича се, прибира си нещата. Четвърто, скучае вкъщи, играчките бързо му омръзват и моли възрастните да си поиграят с него.

Откриете ли у детето изброените признаци, може да бъдете спокойни, че елементарно ще се приспособява. Нищо чудно даже да чака с неспокойствие събитието, изключително щом към този момент сте обяснили, че през есента ще потегля „ на учебно заведение “.

Но в случай че допускате, че вписването в новата среда няма мине безпрепятствено, може да се заемете с подготовка. Повечето психолози предлагат да потопите детето в тематиката, като му разказвате за детската градина, инсценирате обстановки благодарение на играчки, ходите на разходка до детското заведение, подарявате нова пижамка за следобедния сън.

Всичко би трябвало да бъде показано като занимателно премеждие, което се случва на огромните деца. Разкажете, че в забавачката ще има доста деца, с които ще играе и измежду тях ще си откри другари. Обяснете каква е ролята на госпожата – тя се грижи за всички в групата, учи децата на доста забавни неща и провежда разнообразни занимания. Опишете режима – закуска, занимания, игри, обяд, следобеден сън и така нататък Добре е детето да знае, че малко откакто се наспи и изяде следобедната си закуска, вие ще дойдете да го вземете. То още няма точна визия за времето, с цел да му обещаете, че ще си тръгне в 17 ч. А като му опишете дейностите, ще разбере и ще е по-спокойно.

Тези похвати работят, само че не са универсални. При деца с нараснала емоционалност, впечатлителни и склонни да демонстрират боязън, „ потапянето “ в тематиката за забавачката може да провокира безпокойствие.

Не говорете постоянно за детската градина. Достатъчно е един път да кажете
на хлапето за нея и да му я покажете, по-късно говорете единствено в случай че ви попита. Не демонстрира ли интерес към тематиката, не я повдигайте.

Осигурете на сина или щерка си повече време в детска компания. Покажете по какъв начин да се среща с връстници. Идете дружно при други деца, поиграйте малко, след това ги оставете сами да се оправят. Опитайте да намерите дете, с което ще вървят дружно в една група, и ги оставете да се сприятелят.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР