Първо работно посещение на министър-председателя Кирил Петков в Брюксел.Първият му

...
Първо работно посещение на министър-председателя Кирил Петков в Брюксел.Първият му
Коментари Харесай

Първа визита като премиер: Кирил Петков разговаря с генералния секретар на НАТО по въпросите за Русия и Украйна

Първо работно посещаване на министър-председателя Кирил Петков в Брюксел.

Първият му диалог беше с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на Алианса. Струпване на съветски военни по границата с Украйна, връзките с Русия и обстановката в Черно море са били част от тематиките, които са обсъждали Петков и Столтенберг. Двамата показаха удовлетворение от срещата и означиха, че разговорът е бил градивен.

България получи извънредно висока оценка за напъните и приноса си за стабилността в района на Западните Балкани. Високо се прави оценка и обстоятелството, че България препотвърди уговорката си да продължи увеличението на разноските за защита.

Столтенберг съобщи, че чака работата си с премиера с неспокойствие, а Петков предложения генералния секретар на Алианса в България.

В момента към Украйна следим доста, последователно и продължаващо скупчване на съветски войски - въоръжени подразделения, артилерия, танкове, електронни пердах системи, дронове и десетки хиляди военни в бойна подготвеност. Няма изясненост по отношение на желанията зад тези дейности, само че Русия е употребила военна мощ против Украйна и преди. Надяваме се на добър сюжет, само че се готвим за неприятния. Виждаме и все по-агресивна изразителност от съветска страна, установяване на червени линии и това провокира възходящо безпокойствие у съдружниците. НАТО следи от близко дейностите на Русия, увеличихме разследващите си качества за следене, споделяме разследваща информация и продължаваме да оказваме поддръжка на Украйна с образования и съоръжение. Но ние би трябвало да подсигуряваме, че можем да защитим всички съдружници от НАТО. Не виждаме непосредствена опасност над нито един съдружник от НАТО, само че виждаме повишено напрежение. Това с особена мощ важи за съдружниците от района на Черно море и България е една от тях, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.



Може да има доста огромна синергия сред военната и гражданската инфраструктура, която може да бъде употребена и за военни цели. Може би втори мост до този в Русе над Дунав би бил доста забавна точка от стратегическа значимост. В този смисъл, когато включим тази инвестиция, мисля, че изпълняваме задачата за 2% разноски от Брутният вътрешен продукт за защита, съобщи Кирил Петков.



България възнамерява да има непрекъсната връзка и градивен метод и по тематиката за Украйна и Русия, сподели още Петков.

Позицията ни е в цялостен синхрон с тази на НАТО и на Европейски Съюз, както сме декларирали доста ясно. Истински имаме вяра, че дипломатическия и кротичък метод към евентуалните спорове е най-хубавия метод да се реализира прогрес. И се веселя че и вие потвърдихте това. Това е първата ни среща. Поканих ви в България, ще съм доста благополучен да имаме опция за по-подробен диалог при идната ни среща. И когато става дума за вложения в защита, в нова военна инфраструктура, за рационализация, мисля, че има доста какво да спечелим от сходни вложения, изключително в случай че са направени с интелигентен и стратегически метод. Това би подкрепило и натовските качества, само че също и икономическото развиване на България.

Малко след 12.00 ч. на обяд Кирил Петков ще бъде в постройката на Европейската комисия за среща с ръководителя ѝ Урсула фон дер Лайен.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР