Първо организирано преминаване на маршрута В подножието на угасналия вулкан

...
Първо организирано преминаване на маршрута В подножието на угасналия вулкан
Коментари Харесай

Първите туристи преминаха по маршрута „В подножието на угасналия вулкан“ в Странджа

Първо проведено прекосяване на маршрута „ В подножието на угасналия вулкан край Варвара “ направиха участници във Фестивала на зелениката тази неделя. Трасето съществува от близо 20 години , когато от Природен парк /ПП/ „ Странджа “ са създали маркировка, само че то по този начин и не е добило известност .

Походът потегли от центъра на село Варвара. Снимка:

В похода се включиха към 30 души, които извървяха цялото трасе, преминаващо през параклиса „ Св. Богородица “ , Папийското дере, царството на странджанската зеленика, както и доста дъбови, букови и липови гори .

„ Гостите на Варвара рядко търсят връзка с планината, а избират дребните приятни плажчета към селото. Освен това този маршрут предлага нещо, което множеството хора рядко са си представяли, че ще им се случи в Странджа. За тях това е планина за разходки и приятни излизания до близката горичка, а не за катерене. Този маршрут е най-малко от пет часа, а със спиранията за отмора и фотоси може да стигне до пет-шест “, съобщи специалистът по биоразнообразие към Политическа партия „ Странджа “  Иван Камбуров , който бе лидер и преподавател на групата.

В дълбоките гори на Странджа. Снимка: Искра.бг

Самият връх Папия съставлява загаснал преди към 70-80 млн. години вулкан, причина за многото скали освен в планината, само че и на морския бряг. Достъпът до него е стеснен, защото там има военно отделение , само че от подножието му се открива чудна гледна към село Бродилово и цяла Странджа.

Странджанска зеленика. Снимка: Искра.бг

„ До панорамната площадка няма доста ясно забележима пътека, само че самото тя представлява  оголено и цялостно с вулканични скали място. Поради тази причина не съставлява интерес за горското стопанство, а и прекомерно надалеч за козарите и овчарите. Странджа по принцип е известна с дълбоките си гори, а сходни гледки се броят на пръстите на едната ръка “ , описа още Иван Камбуров.

Гледката от подножието на връх Папия. Снимка: Искра.бг

Името на връх Папия най-вероятно идва от османското име за поп или духовник . В предишното от тази височина попът на селото е следил дали отнякъде се задава дъжд , след което е слизал при съселяните си, които са правили специфичен обреден. Причината е че дъждовната влага през лятото е мощно лимитирана в района, който е разчитал най-вече на земеделие. 

Гледката от подножието на връх Папия. Снимка: Искра.бг

В момента мястото е налично за туристи , само че тук-там маршрутът минава през съвсем неразличими пътеки , заради което е мощно целесъобразно той да бъде извървян с умел планински лидер или най-малко човек, който познава местността. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР