Първият зам.- ректор по академичните въпроси на АУБ и председател

...
Първият зам.- ректор по академичните въпроси на АУБ и председател
Коментари Харесай

Д-р Джей Дейниъл Минингер: Социалното предприемачество показва, че успешният бизнес може да бъде от полза за всички

Първият зам.- ректор по университетските въпроси на АУБ и ръководител на журито на стипендията NOVA EMBA споделя повече за самодейността.

АУБ взаимно с NOVA учреди стипендия за обществени бизнесмени. Каква е концепцията зад нея?

Стипендията NOVA EMBA беше учредена по случай 20-ата годишнина на магистърската програма за управителни фрагменти (Executive MBA) на Американския университет в България. Като първата по рода си в страната тази стипендия си слага за цел както да въодушеви опитни бизнесмени, по този начин и да насърчи по-младите за основаване на новаторски бизнес, който способства за решаването на значими публични проблеми, като в същото време осъществя добра облага. Стипендията ще покрие 100% от таксата за образование в програмата Executive MBA. Инициативата дава изключителна опция за приемането на новаторско, на практика насочено образование на обществено ангажирани хора.

Конкуренцията е сериозна, тъй като равнището на гениите е високо. И в действителност тъкмо по тази причина съществува стипендията: да направи образованието налично за някого, който заслужава да получи опция на такова високо равнище. За популяризирането на тази изключителна самодейност си сътрудничим с приятелите ни от NOVA, които са наш извънреден медиен сътрудник.

Защо обществено предприемачество?

Изборът на тематика за юбилейната ни стипендия е в унисон с задачата на АУБ, а тя е да образова демократични и етични водачи, които оказват основна роля за развиването на България и района. През последните две десетилетия образователната стратегия на програмата EMBA се разви, като включи курсове, отговарящи на актуалните трендове и потребности на пазара, в това число „ Предприемачество “, „ Лидерство “ и по-специално „ Социално предприемачество “. В днешния свят общественото предприемачество е обвързвано с разбирането, че оказването на позитивно влияние върху обществото е използван и доста сполучлив модел за печелене на пари. Това докара до нов тип водачество, което е по-фокусирано върху хората и достоверните взаимоотношения и се основава на изобретателни, далновидни хрумвания. Социалното предприемачество демонстрира, че сполучливият бизнес може да бъде от изгода за всички. Това значи справяне с проблеми като бедността, ръководство на измененията в организациите, приобщаващо наемане и разрастване ролята на работната мощ, предложение на повече благоприятни условия за работа на повече хора, поддръжка за равенството сред половете и нещо изключително значимо за всички: грижа за околната среда. Програмата EMBA регистрира значимостта на обществените бизнесмени и ги образова да поемат водеща роля, защото бъдещето на най-успешния бизнес са устойчивите бизнес практики. Стипендията е част от тези старания за смяна в обществото.

Кой може да кандидатства за стипендията? Какъв е крайният период за кандидатстване?

Заявления за стипендията NOVA EMBA се одобряват и сега. Кандидатите би трябвало да дават отговор на всички общи условия за записване в магистърската стратегия EMBA. Отделно би трябвало да аплайват и за стипендията, като показват концепция за план в областта на общественото предприемачество. Желаещите да вземат участие в състезанието за стипендията би трябвало да подадат своите планове до 15 септември.

Какви планове могат да вземат участие?

Бъдещите студенти би трябвало да аплайват за стипендия NOVA EMBA, като приготвят бизнес проект от 5000 до 6000 думи, който показва тяхната предприемаческа самодейност със обществен фокус. Бизнес проектът би трябвало да бъде за пускане на бизнес или надграждане на действителен бизнес, който взема решение обществен проблем по желание на претендента. Този проект би трябвало да показва предприемаческата концепция, обхващайки аспекти като обществени или екологични цели, нововъведения, резистентност, включване на заинтригувани страни, премерване на общественото влияние, ръководство на финанси и интервенции, капацитет за реализация и основаване на партньорства. Кандидатите би трябвало да подадат и своя професионална автобиография. Желаещите могат да аплайват за стипендията, преди да бъдат признати в програмата, само че ще я получат едвам откакто бъдат утвърдени за банкет.

Как ще бъдат оценени и отличени участниците?

Кандидатите за стипендията NOVA EMBA ще бъдат оценени от комисия от преподаватели от АУБ, членове на администрацията на университета и представители на Нова Броудкастинг Груп. Журито на състезанието ще оцени всички кандидатури и ще избере петима финалисти. Достигналите до финала ще показват плановете си персонално пред журито в Центъра за обучение и просвета „ Илиев “, Студентски град, София, на 30 септември. Името на спечелилия ще бъде оповестено не по-късно от 6 октомври, а церемонията по награждаването е планувана за 20 октомври по време на специфичната церемония вечер за отбелязване на 20-годишнината на Executive MBA на Американския университет в България.
 предприемачество NOVA
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР