Първият за годината концерт от паралелната програма на Международния музикален

...
Първият за годината концерт от паралелната програма на Международния музикален
Коментари Харесай

„Варненско лято за деца“ започва с концерт под надслов “Аз съм българче”

Първият за годината концерт от паралелната стратегия на Международния музикален фестивал “Варненско лято за деца “ под мотото “Аз съм българче ” ще се организира на 27-ми март от 17:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. В музикално-танцовия театър, взаимен план на НУИ „ Добри Христов “ и Община Варна, водещата „ Госпожа Виола “ – Румяна Петрова, шеф на учебното заведение, ще преведе публиката през музикалната история на България от националното творчество през типичен мостри до актуалните тълкования.

Началото ще бъде с Въведение и танци от операта „ Момчил “ на Любомир Пипков в осъществяване на Младежкия симфоничен оркестър на учебното заведение с диригент маестро Страцимир Павлов. След тях на сцената ще се вихрят “Шопски лазарки ” по музика на Михаил Йорданов, хореография на з.а. Маргарита Дикова, претворени от възпитаници от компетентност „ Български танци “. Духовият оркестър при НУИ „ Добри Христов “ с диригент Любомир Александров ще извърши известния марш „ Родина ” от Николай Братанов. Две пиеси от емблематичната сюита за струнен оркестър на Марин Големинов – “Жетва ” и “Танц ”, ще показа Струнният оркестър при НУИ „ Добри Христов “, който ще бъде дирижиран от десетокласника Стефан Славчев, който към този момент се изявява на диригентския подиум. Друга от бъдещите звезди на учебното заведение – перкусионистът Борил Иванов ще извърши соло на барабани – пиесата на Борис Динев “Комплекси “. Ще го последва вълнуваща фолклорна серия – “Йовино хоро ” в осъществяване на Акордеонния отбор на учебното заведение с началник Веселин Иванов, а по-късно и “У Станкини има, мамо ” – в осъществяване на детския фолклорен отбор с началник Недко Царев и диригент на хора Иванка Друмева. Ще прозвучат и каба гайдите на Гайдарския състав на учебното заведение, а Представителният национален хор с диригент Женя Райчева ще радва публиката с “Огрея слънце, Доне ” в обработка на Станка Кушлева. Истински звезден момент в концерта ще бъде гостуването на новото огромно изобретение на българската музикална сцена – Петя Панева, възпитаничката на НУИ “Добри Христов ”, която сграбчи сърцата на публиката с национално си пеене и стана победител в последното издание на “Гласът на България ”. С Младежкия симфоничен оркестър Петя ще изпее обичаната ария “Девойко, мари, хубава ” в аранжимент на Румяна Петрова и Страцимир Павлов.

Финалът ще е сплотяващ и огромен – на сцената ще излязат Младежкият симфоничен оркестър, Народният оркестър и Представителният национален хор на елитното учебно заведение, и солисти. В тяхно осъществяване ще прозвучи “Калино, дюлбер малино ” в аранжимент на Коста Колев и аранжимент за симфоничен оркестър на Страцимир Павлов.

Билетите са по 5 лева за възрастни, по 2 лева за деца от 7 до 18 години, а входът за най-малките до 7 години е безвъзмезден. Билети от касата и на уеб страницата на Фестивалния комплекс.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР