Първият виртуален музей посветен на български театър ще бъде открит

...
Първият виртуален музей посветен на български театър ще бъде открит
Коментари Харесай

Драматичният театър в Пловдив прави невиждан виртуален музей...

Първият виртуален музей отдаден на български спектакъл ще бъде открит идната година във фоайето на Драматичен спектакъл Пловдив. Инициативата е част от поредицата събития свързани с отбелязването на 140-годишнината от основаването му. Това заяви шефът му Кръстю Кръстев.

Юбилеят ще стартира тази вечер в 19 часа с премиерата на новия театър „ Коприна “, който е по романа на италианския публицист Алесандро Барико. " Спектакълът е за копнежа за непостижимите светове ", разказа го в резюме режисьорката му Диана Добрева.

За плана за музея дава отговор специалистът по театрална памет Екатерина Георгиева. За самата му реализация, обаче е определено дизайнерското студио „ Апартмънт 101 “ с Олимпия Желязкова и Георги Мухчиев. Музей има и Народният спектакъл „ Иван Вазов “, само че в него няма детайли на модерната към този момент виртуална действителност.

За реализирането на амбициозния план с 25 000 лв. ще помогне фондация „ Дом за Пловдивската опера “. Това заяви ръководителят на управителния й съвет инж. Любозар Фратев.

като част от експозицията ще е голямо 4 метрово огледало, на което с бял маркер ще се подписват всички артисти, режисьори, сценографи и композитори, които оттук насетне ще вършат спектакли в Драмата.



Първият, който сложи подписа си бе шефът Кръстю Кръстев.

Първият професионален спектакъл у нас е открит от двама френски предприемачи през 1881 година. Тогава те купуват огромен парцел на изселил се турски бей на Сахат тепе и откриват хотел.



За да борят конкуренцията в двора му строят постройка за спектакъл, която не е по никакъв начин дребна – има гримьорна, огромна сцена и зала с 300 места и 17 ложи. Кръстен е Международен спектакъл „ Люксембург “, тъй като в него гостуват и задгранични трупи.

Запазени са архитектурните проекти на този спектакъл. Те ще бъдат употребявани за основаването на виртуална действителност. Посетителите ще си поставят специфични очила и с тях ще могат да се потапят в онази забравена към този момент страда.

Сред действителните предмети ще има автентичен актьорски сандък с гримове и изкуствени мустаци. В специфичен долап ще има предмети на известни артисти. При докосването на всеки от тях ще звучат записи от техни пиеси.



По стените на музея ще има афиши от остарели театрални постановки.

Създаването на музея ще е единствено една част от поредицата начинания свързани с годишнината на театъра.

„ Ще бъде основан и летопис на театъра. В него ще бъдат събрани всички изиграни до момента спектакли с актьорите в тях. Отделно ще пуснем непокътнатия дневник на артиста Георги Миятев, който е играл в първата натрупа “, сподели Екатерина Георгиева.

Дневникът има над 400 страници и демонстрира първите години на плевел напредък на Драматичния спектакъл.

Покойната Пенка Калинкова събра доста материали за тази пловдивска културна институция. Те също ще бъдат употребявани за летописа на театъра.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР