Първият ваксиниран срещу COVID-19 българин ще е здравният министър проф.

...
Първият ваксиниран срещу COVID-19 българин ще е здравният министър проф.
Коментари Харесай

Ваксината срещу COVID-19 вече е у нас. Първият имунизиран - здравният министър

Първият имунизиран против COVID-19 българин ще е здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това разгласи самият той пред публицисти. Ваксината против COVID-19 на Pfizer/BioNTech е към този момент у нас.
Те бяха превозени до Центъра по заразни и паразитни заболявания, а от там - и в други точки на страната. Първи доставки ще бъдат направени във Варна, Пловдив и Бургас. До дни ще стартира имунизация и в другите точки на страната. Ваксините се транспортират при съществени ограничения за сигурност.

Създадена е нужната организация, с цел да може имунизацията у нас да стартира на следващия ден. Ваксинирани ще бъдат първо медиците на първа линия.

9750 дози към този момент са във фризера на " Бул био " в София. Всички ограничения са спазени. През януари се се чакат още дози, с цел да се доближи до 62 хиляди бройки.

“Радостно е, че броят на искащите да се имунизират, се усилва. Оптимисти сме, че в случай че продължим с представянето на спомагателна информация, ще реализираме стремежи резултат. Ще хвърлим маските, ще стартираме да вървим на театър”, уточни здравният министър.

45 хиляди са искащите за имунизация. Това са към 33%. Има непрекъснато поръчки от разнообразни структури, желанието за имунизация нараства.

Кампанията се провежда от районните здравни инспекции, а имунизациите се правят от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична здравна помощ, районни здравни инспекции, както и от лекари в профилирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на защитата.

Ваксинацията е доброволна и безвъзмездна, подсети още проф. Ангелов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР