Първият в света експеримент за култивиране на ранни ембриони на

...
Първият в света експеримент за култивиране на ранни ембриони на
Коментари Харесай

Ембриони в орбита: нарушават ли учените границите на природата?

Първият в света опит за обработване на ранни ембриони на бозайници в цялостна микрогравитация.

На Международната галактическа станция сполучливо бяха отгледани ембриони на мишки, които се развиват обикновено. Това е първото проучване, което демонстрира опцията за възпроизвеждане на хора в космоса, оповестява екип от японски учени.

Изследователите, измежду които професор Терухико Вакаяма от Центъра за модерни биотехнологии към Университета в Яманаши и екип от Японската галактическа организация (JAXA), изпратиха замразени миши ембриони на борда на ракета до МКС през месец август 2021 година

На станцията астронавтите размразиха ембрионите благодарение на особено устройство и ги отглеждаха в продължение на четири дни. Учените обявиха, че ембрионите, отгледани в микрогравитация, са се развили обикновено в бластоцисти – кафези, които се развиват в плод и плацента.

Експериментът „ ясно сподели, че гравитацията няма забележителен резултат “, се споделя в проучването, оповестено в научното списание iScience. Анализите на бластоцистите, изпратени назад на Земята, демонстрират, че няма обилни промени в положението на ДНК и гените.

Университетът „ Яманаши “ и Националният проучвателен институт „ Рикен “ обявиха в взаимно изказване, че това е „ първото по рода си проучване, което демонстрира, че бозайниците могат да се развиват в космоса„. Бъдещите проекти включват трансплантиране на бластоцисти, отгледани на МКС, в мишки, с цел да се ревизира дали мишките могат да родят крепко поколение.

Подобни проучвания могат да бъдат значими за бъдещите задачи за проучване и колонизиране на космоса.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР