Първият в нашата страна "Празник на келтите в Долината на

...
Първият в нашата страна "Празник на келтите в Долината на
Коментари Харесай

Празник на келтите организират в Мъглиж

Първият в нашата страна "Празник на келтите в Долината на тракийските царе " провеждат на 1 май в Мъглиж, оповестиха уредниците на конференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция. На този ден келтите са отбелязвали Празника на Слънцето прочут като "Белтен ". Съорганизатори на първото издание са Община Мъглиж, Сдружение "Ценности ", Бургас, Келтско общество " и Сдружение "Творецъ ".

Преди двайсет и три века войнствените келти основали в Тракия царство, което археолозите още търсят.

При археологически разкопки първоначално и края на 20 век са открити артефакти, които свидетелстват за келтското наличие в село Тулово, община Мъглиж и Странджа - Сакар, напомни кметът на Мъглиж Господин Господинов. "Според проф.Александър Фол келтите са имали бракове с траки, а наследниците им, които той назовава "тракокелти " са част от актуалното население на България ", добави кметът.

Игри, демонстрации и концерт на келтска музика на група The A.X.E. Projekt са съществени акценти в програмата. В демонстрациите ще се включи и Школата за прабългарско оцеляване "Багатур ". Сдружение "Творецъ " ще подреди Улица на занаятите и ще показа разнообразни майстори, които ще ни върнат във времето на келтите с живопис, керамика и вълнен текстил във времето на келтите.

Организаторите се надяват празникът на келтите да стане годишен. Писмо с поддръжка от Келтското общество във Франция им дава вяра празникът да стане интернационален.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР