Първият тур на президентските избори във Франция завърши в полза

...
Първият тур на президентските избори във Франция завърши в полза
Коментари Харесай

Лидерът на Франция ще бъде определен от битката между хладилника и телевизора

Първият тур на президентските избори във Франция приключи в интерес на Еманюел Макрон, само че водачът на " Националното заседание " Марин Льо Пен съумя да притегли стотици хиляди нови гласове - разликата ѝ от настоящия президент е минимална. Вторият тур ще бъде класическа борба сред тв приемника и хладилника за французите, по време на която Макрон ще бъде изправен пред неприятни изненади.

Преброяването на гласовете във Франция беше съпроводено от протести, палежи и грабежи. Така жителите на Петата република дават да се разбере, че не желаят да виждат за държавен глава нито един от претендентите, които са стигнали до финала.

Макрон незабавно поведе, само че скоро Льо Пен го настигна и даже го изпревари – при секване на чертата мадам беше отпред в 50% от обработените бюлетини. След това обаче досегашният президент си възвърна водачеството, а в бъдеще разликата сред двамата любимци единствено се усили.

Това се дължи на обстоятелството, че отвъдморските територии на Франция, разпръснати в три океана, гласоподават първи на изборите. Това е единствено 4% от общото население, само че полинезийците и мулатите от Гваделупа явно не са електората на Льо Пен. Нейните гласоподаватели, сходно на гласоподавателите на Доналд Тръмп, живеят всеобщо в " бялата " провинция и деиндустриализираната зона.

Благодарение на техните гласове Льо Пен застана отпред, до момента в който не дойдоха данните от огромните градове, които гласоподават с час по-дълго от останалата част от страната. В демократичните мегаполиси водачът на “Националното събрание” освен изостана доста от Макрон, само че и загуби тук-там от крайната левица (да речем троцкисти) на Жан-Люк Меланшон, който зае трето място в цялата страна.

Таблото към този момент демонстрира почти резултата, който социолозите предвидиха – и който интуитивно се усещаше в самото начало на акцията. Друго нещо е, че крайният резултат е обезпечен от намесата на " черния лебед " - специфична интервенция на въоръжените сили на РФ в Украйна.

Преди два месеца нещата не вървяха добре за Макрон: той остана любимец, само че обществените и стопански проблеми натискаха от горната страна - дневният ред на известните " жълти жилетки " и синдикални деятели, които постоянно излизат на улицата или против инфлацията, или против орязването на обществения пакет, или против увеличението на пенсионната възраст от 63 на 65 години (президентът даде обещание да приключи тази промяна, в случай че бъде преизбран).

Социолозите продължиха да му вещаят победа над Льо Пен, само че не подсигуряваха нищо, в случай че „ ново лице “ стигне до втория кръг: Меленшон, ислямофобският турбопатриот Ерик Земур или ръководителят на столичната област на Ил дьо Франс Валери Пекрес, която се кандидатира за голистите. В този случай от французите не се изискваше да „ издигат стена против фашизма “ и изборите щяха да се трансфорат във избор на доверие на Макрон. Предвид неговия счетоводен (и мъчителен за обществена Франция) метод към държавните гаранции и няколкото значими провали на външнополитическата сцена, присъдата на хората можеше да бъде тежка.

Самата Льо Пен в това време беше измъчвана от неуспехи. След президентските избори през 2017 година тя се измести в центъра и стана по-умерен политик: да вземем за пример в този момент тя не е за излизането от Европейски Съюз, а за реформирането му и връщането на част от изгубения суверенитет на националните страни. Това ѝ изигра жестока смешка: умерените гласоподаватели продължиха да възприемат водача на „ Националите “ като фашист, с който човек не може да се здрависа, а нейният нуклеарен електорат, в противен случай, се разочарова и отчасти мина към Земур, чийто рейтинг набъбна със скокове и заплаши, че няма да пропусне Мадам на втори рунд.

Но стартира специфичната интервенция, по време на която съвсем всички френски медии излязоха на страната на Украйна. Емоционално заредени да се „ опълчват на Русия “, французите внезапно се затоплиха към своя президент, оценявайки метода му – корав, само че деен. От една страна Макрон застъпваше икономическа война с Москва, въпреки това, той се обаждаше в Кремъл съвсем през ден и се „ опитваше да реализира мир “. Рейтингът на президента внезапно се увеличи с 8-10 процентни пункта.

Земур предложи радикално друг метод - да се подпише с Москва съглашението за сигурност, за каквато преди този момент настояваше Владимир Путин. В същото време, като пореден последовател на френско-руския съюз „ като при императорите “, той приказва прекомерно добре за Русия.

Решението на Земур да оспори антируския мейнстрийм е социално-политически опит, по време на който въпросът за радикална проверка на политиката по отношение на Русия беше подложен на плебисцит. Уви, плебисцитът беше изгубен - рейтингът на пламенния мъдрец е понижен на половина след опита.

Льо Пен с запаси и с правилен звук, само че все пак осъди дейностите на Русия, също така тя стартира да упреква Макрон за „ енергийна взаимозависимост “ от Руската федерация, както правеха американците. След като върна " блудния " си електорат от Земур, тя се трансформира в неоспорим водач измежду тези претенденти, които се борят за балотаж.

Що се отнася до президента, след месец въодушевени речи за филантропичната рецесия и сигурността в Европа, французите почувстваха, че личната им кожа е по-близо до тялото и още веднъж си спомниха за икономическите искания към Макрон. Освен това, както сподели практиката, „ войната на глобите “ с Русия не е „ едностранна игра “, както изглеждаше на „ ястребите “. Пряката последица беше покачването на цените и безработицата, съчетано с претенции от Елисейския замък за намаление на температурата в домовете с два-три градуса.

Така рейтингът на Макрон стартира да пада до изходните позиции, а претендентите стигнаха до това, до което стигнаха: съгласно резултатите от обработката на 97% от бюлетините Макрон получава 27,6%, Льо Пен - 23,41%.След първия тур на изборите през 2017 година резултатите им бяха надлежно 24,01% и 21,3%.

Мадам получи половин милион повече гласове, в сравнение с преди пет години. Но Макрон е с милион повече, динамичността е в негова изгода, тъй че очевидно му е предопределено да стане първият френски президент от 15 години, избран отново за втори мандат.

Льо Пен, която към този момент има печата на " губещ ", попадна в клопката на втория тур: единствено двама от нейните единадесет кандидати приканиха да гласоподават за нея на финала - това е Земур, който получи към 7% и Никола Дюпон-Айнян с 2,07% (този десен голист, деец на президентските акции през 2017 година, също поддържа Льо Пен, с която се разбра по доста външнополитически въпроси, в това число напускането на НАТО и „ специфични връзки “ с Москва).

Всички останали поддържаха Макрон. От математическа позиция единствено гласовете на ултралевите - електората на Меленшон (резултатът от 21,95%) и водача на комунистическата партия Фабиен Русел (2,31%) - ще бъдат задоволителни за сегашния президент за спокойна победа. За троцкисти и други комунисти Льо Пен е безусловно недопустим претендент.

За тяхно оскърбление социологическата картина във Франция е малко по-сложна от чисто идеологическите калкулации: постоянно работническата класа цени три хранения дневно повече от международнатадружба.

Както се вижда от социологическите изследвания измежду тези, които възнамеряваха да гласоподават за Меленшон на първия тур, забележителна част от тях няма да вземат участие във втория тур, а тези, които въпреки всичко стигнат до изборните секции, ще бъдат разграничени почти на половина: някои ще гласоподават за либерала Макрон (защото Льо Пен е „ фашист”), други въпреки всичко са за Льо Пен с нейната много лява, популистка, „ популярна” икономическа стратегия „ за бедните”.

Тоест за тези хора, които бяха най-чувствително наранени от последствията от „ войната на глобите “, отхвърлена в сегашната си форма от Льо Пен като „ несъразмерна “ и „ нездравословна за ползите на Франция “.

Така съветският фактор продължава да играе забележителна роля във френските избори. Всъщност вторият кръг ще се трансформира в христоматиен дуел сред тв приемника и хладилника. Телевизията в хиляди лица съвсем единомислещо ще убеждава да се поддържа Украйна и да се гласоподава за Макрон, а хладилникът всеки ден ще ви припомня какво коства сходна политика на елементарния гласоподавател.

Като цяло, малкия екран ще победи. Не с хубав разрушителен резултат от 33% на 66%, както преди пет години, а по-близо до съответствие от 45 към 55.

Изненади под формата на " черни лебеди ", несъмнено, не са изключени. Тази акция като цяло е богата на изненади. Но до момента тяхната сума докара до най-скучния резултат, който беше очакван през цялото време.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР