Първият търговски кораб, заминаващ от украинско морско пристанище след оттеглянето

...
Първият търговски кораб, заминаващ от украинско морско пристанище след оттеглянето
Коментари Харесай

След оттеглянето на Русия от зърнената сделка: Първият кораб, тръгнал от Украйна, стигна до Босфора

Първият търговски транспортен съд, заминаващ от украинско морско пристанище след отдръпването на Русия от съглашението за експорт на зърно през Черно море, се намира в истанбулския проток Босфор, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се натурската частна телевизия НТВ.

Натовареният със зърно транспортен съд " Джоузеф Шулте ", плаващ под флага на Хонконг и ръководен от немска компания, извършил пътя си от пристанището в Одеса в сряда и през вчерашния ден вечерта хвърлил котва край Кумкьой, преди да стартира прекосяването си през Босфора.

Украйна даде " филантропичен кулоар " в Черно море, за да освободи товарните кораби, които бяха блокирани на нейните пристанища след съветската пълномащабна инвазия. Москва обаче не е дала уверения за зачитането на този кулоар, а специалисти по корабоплаването и застраховането показват безпокойствие за сигурността.

Този транспортен съд е първият, който употребява краткотрайния кулоар от и до украинските морски пристанища, като поема този риск на търговци.

Министерството на националната защита на Турция следи деликатно развиването на обстановката, която утежнява напрежението в Черно море. Според източници от министерството " казусът е в това, че комерсиалните кораби би трябвало да могат да доближат турските проливи в условия на спорове, само че откакто стигнат там, няма проблем с прекосяването им през проливите ".

Преди това доставките на зърно се осъществяваха в сходство със съглашение, подписано в Истанбул на 22 юли предходната година сред Турция, Русия, Украйна и Организация на обединените нации, което сътвори безвреден кулоар за експорт на зърно и хранителни артикули от украински пристанища. Сделката включваше Съвместен координационен център в Истанбул, отговарящ за инспекцията на товарите. Срокът на деяние на съглашението изтече на 17 юли, след което Москва разгласи, че няма да взе участие повече в него.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР